– Vi sørger, men det er ingen panikk i Volgograd

En kvinnelig selvmordsbomber drepte minst 16 personer i Volograd. Sabina Novruzova sier folk nå sørger. Foto: NTB scanpix /Privat
En kvinnelig selvmordsbomber drepte minst 16 personer i Volograd. Sabina Novruzova sier folk nå sørger. Foto: NTB scanpix /Privat

Sabina Novruzova bor i terrorrammede Volograd. Hun er selv fra Dagestan, samme sted som mange tror selvmordsbomberen kommer fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Novruzova var hjemme da hun hørte om terrorangrepet. Hun ringte straks broren som reiste inn til byen for å se hva som hadde skjedd. Broren kunne fortelle om et forferdelig bilde som hadde møtt han på togstasjonen hvor minst 16 mennesker mistet livet søndag:

Knuste vinduer, døde mennesker, avsperringer. For andre gang på tre måneder har det vært terrorangrep i byen hvor de bor.

I oktober sprengte en dagestansk kvinne seg i luften på en buss - fem døde.

– Det er ingen tegn til panikk i byen, men vi i Volgograd kommer til å sørge over de som er døde og skadd i tiden fremover, sier Novruzova til ABC Nyheter.

Novruzova forteller at hun selv er representant for nasjonaliteten lezginere fra Dagestan. Hun sier folk i Volgograd nå diskuterer hvorvidt terroristen søndag også var fra Dagestan.

– Jeg føler meg likevel ikke forskjellsbehandlet eller truet etter slike terrorangrep. Folk forstår at det er marginale grupper som ikke finner tilhørighet hos sine egne som driver med terror, sier hun.

Les også: – Russisk sikkerhetsstrategi skaper flere terrorister

Islam er ikke problemet

Novruzova forklarer at både etniske russere og vanlige muslimer selv forstår at Islam som religion ikke oppfordrer til vold. I Russland bor mer enn 150 nasjonaliteter side om side.

– Volgograd er en veldig multikulturell by og dette har ikke noe med om folk er muslimer eller ikke å gjøre, sier hun og legger til:

– Det forstår alle som bor her. Jeg føler ikke noe mer stress angående min nasjonalitet etter slike angrep, sier hun.

Se video av selvmordsbomben som gikk av

Skremmer før Sotsji

Novruzova tror terroristene vil skremme bort folk fra OL i Sotsji som ikke ligger så langt unna, både i tid og i kilometer.

– Angrepet skjer på grunn av OL i Sotsji. Terroristene vil skremme folk fra å reise til OL, slår hun fast.

Hun tror myndighetene vil innføre strengere sikkerhetsrutiner etter terrorangrepet, men at ikke det vil bli noen andre store forandringer i dagliglivet.

Les også: Minst 16 drept i terroraksjon på togstasjon i Russland

Utenlandsk finansiering

Som mange andre i Russland tror Novruzova at terrorismen i Russland blir finansiert med utenlandske midler.

– Korrupsjonen er problemet, sier hun.

En annen som er engasjert i terrorspørsmålet er en av russlands mest velkjente bloggere Roustem Adagamov som blogger under navnet Drugoi. Han tror også terroren er finansiert av utlendinger. Nærmere bestemt arabere.

Adagamov sier den vanlige mannen i gata fortjener bedre beskyttelse og at det største problemet med bekjempelsen skyldes korrupsjon.

– De som organiserer terroren kunne vært stoppet dersom Russland hadde fått bukt med sine korrupsjonsproblemer, sier Adagamov til ABC Nyheter.

Krever bedre beskyttelse

Opposisjonsbloggeren sier at Israel har den samme problematikken som Russland, med terrorledere som vil rekruttere unge jenter.

– Forskjellen er at Israel slår mye hardere ned på terrorismen og at en i Israel ikke kan få bestikke seg til inngangsbevis og andre ting som må til for å drive med terror, sier han.

Selv tror håper og tror han at situasjonen i Sotsji vil holdes under kontroll, men han tror ikke det vil bli noen umiddelbar forbedring av sikkerheten til det russiske folk.

– Det er ingen terrorangrep mot politiske ledere, de er bedre sikret enn vanlige mennesker sier bloggeren. Russland trenger flere gode spesialstyrker til å ta seg av problemet enn det landet har i dag.

Personvernpolicy