Blakke grekere tar tømmene i EU

Hellas sin statsminister Antonis Samaras har hendene fulle med krisetiltak og økonomiske reformer på hjemmebane, men fra 1. januar skal Hellas også ta over tømmene i EU som formannskapsland. Foto: Yorgos Karahalis / Reuters / NTB scanpix.
Hellas sin statsminister Antonis Samaras har hendene fulle med krisetiltak og økonomiske reformer på hjemmebane, men fra 1. januar skal Hellas også ta over tømmene i EU som formannskapsland. Foto: Yorgos Karahalis / Reuters / NTB scanpix.

– Vi har to sterke følelser i Hellas i dag. Den ene er sinne, den andre er fortvilelse, sier gresk eksminister idet kriserammede Hellas tar over formannskapet i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik virker EUs formannskap:

* Formannskapet i EU går på rundgang mellom medlemslandene. Formannskapslandet leder arbeidet i ministerrådet

* Hellas tar over formannskapet 1. januar etter Litauen og gir stafettpinnen videre til Italia 1. juli

* Grekerne har satt et budsjett på 50 millioner euro for arbeidet, som har fått mottoet «vekst, arbeidsplasser, utjevning»

* Valget til nytt EU-parlament faller midt i Hellas' periode, og grekerne får også ansvaret for å ta arbeidet med bankunionen for eurolandene videre.

Kilde: NTB

– Vi skal ha det billigste formannskapet på lenge, sier tidligere utenriksminister Dora Bakoyannis til NTB.

Med bunnskrapt statskasse og enorm gjeld er budsjettet på 50 millioner euro når grekerne tar over det roterende formannskapet i EU fra nyttår. Håpet er å bruke enda mindre.

– Vi har to sterke følelser i Hellas i dag. Den ene er sinne, den andre er fortvilelse. For oss politikere er det viktig at formannskapet kan vise den optimistiske fremtiden for dette landet, sier Bakoyannis.

Men mens regjeringen har planlagt under mottoet “vekst, arbeidsplasser, utjevning», er nok den jevne greker foreløpig mer opptatt av sysselsetting og prisen på fyringsolje enn mulig innflytelse i EU-hovedstaden.

– Jeg tror ikke det er særlig interesse for dette blant greker flest, sier Nick Malkoutzis i avisen Ekathimerini.

Les også: EU skal ledes av Hellas og Italia gjennom 2014

Hjemmebane

Hellas er fortsatt i krise og har en rekke tunge saker å konsentrere seg om på hjemmebane. Skyhøy ledighet, nye oppsigelser og kutt så vel som privatiseringer, krangel om stadig nye skatteøkninger og vedvarende tautrekking med EU som långiver, danner et vanskelig bakteppe.

– Og det er ikke bare et formannskap i en tid der ting er veldig vanskelig politisk og økonomisk, men et formannskap der EU-valget skal finne sted. Det er en stor oppgave å utføre mens man bruker mindre enn andre formannskap, sier Malkoutzis.

– Det er en tøff utfordring for Hellas, og de konsentrerer seg nok om å komme seg gjennom det så smertefritt og så stille som mulig.

Les også: EU-kommissær: - EUs politikk kan gjøre euro uforenlig med demokrati

Stor jobb

For selv om budsjettet skal være lite, er det ikke småtteri grekerne får ansvaret for. Hellas planlegger for fire toppmøter og en lang rekke ministermøter, men viktigst er det at valget i EU faller midt i den greske perioden.

I mai skal EU-borgerne velge nytt Parlament, noe som igjen skal gi nye representanter i EU-kommisjonen og en ny EU-president.

Et valg midt i perioden kommer til å prege mye av politikken og forhandlingene Hellas skal prøve å styre i Unionen. I tillegg kommer Hellas trolig til å sende flere representanter til Parlamentet fra høyreekstreme Gyllent daggry, en kinkig situasjon for et formannskapsland.

Les også: Erna Solberg tok turen til Hellas

Bankunionen

Viktige saker som ikke er på plass før valget, havner i bakleksa, og der må grekerne sørge for at arbeidet med den viktige bankunionen for eurolandene ikke havner.

Bankunionen og tettere integrering og kontroll i eurosonen er saker grekerne får ansvaret for bare halvannet år etter at spekulasjonene gikk høyt om ikke de selv var på full fart ut av gruppen av euroland.

Det er ikke første gang et kriseland har tatt over tømmene i EU. Da Irland var formannskapsland i første halvdel av 2013, satte irene alt inn på å gjenreise sitt gode navn og rykte. De var svært aktive som forhandlingsledere og sikret kompromisser i flere viktige saker.

Image

En bedring i imaget er noe også Bakoyannis håper på.

– Hellas er blitt utpekt til familiens sorte får, så formannskapet er et viktig øyeblikk for oss, sier hun.

– Vi skal vise at dette landet kommer seg ut av krisen, at vi er til å stole på, at vi leverer, at vi gjør hjemmeleksen vår, og at dette er et land med stort potensial og muligheter, sier hun optimistisk.

Personvernpolicy