Anundsen vil spare penger på asylsøkere med grunnløse søknader

Skal eksperedere asylsøkere kjappere: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på utlendingsinternatet ved Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Skal eksperedere asylsøkere kjappere: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på utlendingsinternatet ved Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier den nye regjeringen ikke vil bruke penger på asylsøkere med grunnløse søknader. Han varsler strengere praksis og resolutt politikk i innvandringspolitikken i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt i forhandlingene med de borgerlige samarbeidspartnerne Vestre og KrF om asylbarnas skjebne, varsler justisministeren fastere tak i innvandringspolitikken. Forhandlingene skulle vært ferdige til jul, men ingen avtale var i havn til julaften.

– På asylområdet er det viktigste å bruke minst mulig ressurser på asylsøkere med grunnløse søknader. Vi må ha en rask behandling av søknader som resulterer i en rask og resolutt tilbakesending for dem som ikke har noe her å gjøre, sier Anundsen til NTB.

Les også: Ber om hastemøte om sikkerhet ved uttransport

Bebreider forgjengerne

Fremskrittspartiets aller første justisminister sier han var overrasket over det massive fraværet av planer og ferdige prosjekter som møtte ham da han kom til departementet etter valget.

Han kommer med kraftige bebreidelser om arvegodset den rødgrønne regjeringen etterlot seg. Og nettopp på innvandringsfeltet har sviktene vært mange, mener juristen fra Vestfold.

– Asylkjeden er en vandrende utfordring hvor vi har 5.000 mennesker som skulle vært sendt ut av landet, og som sitter i asylmottak. For det første koster det mye penger, men å bli sittende lenge i mottak er også uverdig overfor dem som skulle vært sendt ut. Det er en rekke av disse tingene som jeg trodde skulle være på plass, men som ikke er det, sier Anundsen.

- Hva skyldes dette?

– For dårlig politisk fokus, et svakt politisk fokus, sier Anundsen.

Les også: UDI må opprette 30-40 nye asylmottak

Handlekraft

Han vil være de kriminelles fiende og har storslåtte ambisjoner om å forbedre straffesakskjeden. De første månedene etter maktskiftet har den ferske statsråden oppdaget store etterslep på det ene feltet etter det andre. Allerede har han rukket å vekke oppsikt med forslag til løsninger som ikke tidligere har vært nevnt i norsk sammenheng.

– Jeg er opptatt av å være en justisminister som er handlekraftig og som løser politiske utfordringer og ikke skyver oppgaver foran seg, sier Anders Anundsen alvorlig.

– Så fort nyttårsrakettene har sluknet, vil folk merke at det er en ny politisk ledelse i justissektoren, slår Anundsen fast.

Les også: Erna vil ha flere arbeidsinnvandrere

Styrker alt

Anundsen ledet 22. juli-høringene i Stortinget og hadde markert seg tydelig før det ble aktuelt å tenke på Fremskrittspartiet som et regjeringsparti. At Solberg og Jensen ble enige om at 38-åringen fra Vestfold skulle ha en plass i regjeringen, kom da heller ikke som en stor overraskelse. I departementets midlertidige lokaler i Nydalen etter terrorangrepet i 2011 er Anundsen trygt plassert i statsrådsstolen.

– Det som har overrasket meg er fraværet av planer som lå klare da jeg tok plass i denne stolen – og omfanget av uløste oppgaver på kort sikt, men særlig på lang sikt, sier Anundsen.

Nå varsler han grunnleggende gjennomgang av hele systemet, både innenfor kriminalitetsbekjempelse og innvandringspolitikken. Hvis politiet får mer ressurser til å etterforske kriminalitet i den ene enden, vil Anundsen også øke rammene for domstoler og fengsler i den andre.

– Jeg vil se ting under ett og ta for meg hele kjeden for å styrke helheten og flyten i saksavviklingen, sier han.

Les også: Anundsen: Jeg er ingen engel

Sverigefanger

Der hans forgjengere tidligere har sluppet fanger ut før tiden for å få unna soningskøen, går 38-åringen nye veier.

Mens belegget i norske fengsler er tett opptil 100 prosent, har våre svenske naboer et betydelig overskudd. Om lag 20 prosent av svenske fengselsceller står tomme, noe som før jul resulterte i en forespørsel fra norske myndigheter om å leie noe av den ledige kapasiteten. Helt realiserbart og et nødvendig tiltak i påvente av at det bygges flere soningsplasser i Norge, mener justisministeren.

– Svenskenes fengselskapasitet har vært bra i mange år. Dermed har norske myndigheter lenge kunnet spørre om soningsplasser, men det er først når vi kommer til makten at vi gjør noe med det, sier Anundsen.

Personvernpolicy