Mattilsynet advarer mot antiperspirant

Bruker du deodorant med aluminium? Da får du trolig i deg  mer aluminium enn helsemessig forsvarlig. Foto: COLOURBOX
Bruker du deodorant med aluminium? Da får du trolig i deg mer aluminium enn helsemessig forsvarlig. Foto: COLOURBOX

Vi får i oss mer aluminium enn helsemessig forsvarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kan du gjøre selv:
  • Reduser bruk av antiperspiranter med aluminium. Det finnes luktfjernende produkter som ikke inneholder aluminium. Aluminium er merket i ingredienslisten, ofte med betegnelser som aluminium chloride, aluminium chlorohydrate eller aluminium zirconium.
  • Spør betjeningen om du ikke finner produkter uten aluminium i din butikk.
  • Om du allikevel vil fortsette å bruke antiperspiranter med aluminium, bør du tenke gjennom hvor ofte du bruker dem og om du kan redusere antall påføringer.
  • Vær særlig oppmerksom om du bruker antiperspiranter på sår eller nybarbert hud, siden det kan øke opptak av aluminium i kroppen.
Kilde: Mattilsynet

De fleste av oss bruker antiperspirant hver dag. Dette får vi oss langt mer aluminium fra enn andre kilder, ifølge Mattilsynet.

Vitenskapskomiteen for mattrygghets (VKM) beregninger viser en eksponering for aluminium som er 30-50 ganger høyere enn helsemessig forsvarlig, skriver VG.

De som bruker antiperspirant på barbert hud er trolig eksponert for enda mer aluminium.

– Vi er bekymret for den totale mengden aluminium vi får i oss, både fra kosmetikk, mat og andre produkter. Antiperspiranter viser seg å være den største kilden til den aluminiumen vi får i oss gjennom kosmetikk, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet ønsker nå en europeisk regulering fra EU når det gjelder aluminiumsnivået i deodoranter. Steen mener også forbrukeren bør gjøres kjent med aluminiumsnivået i deodoranter slik at de kan foreta bevisste valg.

– Når det gjelder tilsetningsstoffer, matemballasje og liknende, er det satt i verk mange tiltak for å begrense mengden aluminium forbrukerne eksponeres for. Det er nå på tide å ta det tilsvarende grepet på kosmetikkområdet, sier Steen.

Finn Rasmussen, administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, sier at de støtter tiltak som bidrar til trygge produkter for forbrukerne. Han understreker at Kosmetikkleverandørenes forening ikke kjenner til faktorer som taler mot bruk av antiperspirant.

– Kjøper du kjente merkevarer skal disse være grundig vurdert med tanke på alle innholdsstoffer og virkningen disse har. Produktsikkerhet er sterkt vektlagt av kosmetikkindustrien, og produktene skal ikke medføre helsefare ved normal og påregnelig bruk, sier han til VG.

Det er ikke alle deodoranter som inneholder aluminium.

Personvernpolicy