«Mannen i gata» til topps i New Delhi

Arvind Kejriwal er ny førsteminister i New Delhi. Nå kan det nystartede partiet hans true regjeringskoalisjonen ved parlamentsvalget i mai. Foto: REUTERS/Anindito Mukherjee / NTB scanpix.
Arvind Kejriwal er ny førsteminister i New Delhi. Nå kan det nystartede partiet hans true regjeringskoalisjonen ved parlamentsvalget i mai. Foto: REUTERS/Anindito Mukherjee / NTB scanpix.

Arvind Kejriwal er “mannen i gata» som skal lede den indiske hovedstadens regjering og kjempe hele landet ut av korrupsjonen, ifølge egne ambisjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

45 år gamle Kejriwal leder Indias nystartede antikorrupsjonsparti Aam Aadmi, et parti han mener er for vanlige folk som har gått lei av maktarrogansen i landets to største politiske sammenslutninger og som er lei av omseggripende korrupsjon og stadig stigende inflasjon.

Stor overraskelse

Lørdag ble den tidligere skattefunksjonæren innsatt som leder av hovedstadsprovinsens regjering, til stor jubel fra titusenvis av tilhengere. Det skjedde mindre enn et år etter at partiet hans ble startet og til stor overraskelse for Indias politiske establishment.

– I dag har mannen i gata vunnet. Det føles som et mirakel. For to år siden var det ingen som hadde trodd at en slik revolusjon kunne skje, sa Kejriwal i sin innsettelsestale.

Fikk støtte

Kejriwals vei til makten ble riktignok sikret med støtte fra Kongresspartiet, Nehru-Gandhi-dynastiets parti, etter at ingen partier fikk flertall ved valget til provinsforsamlingen 4. desember.

Men Kejriwal lover ingen støtte tilbake. Tvert imot bygger han sitt program på bekjempelse av korrupsjon og bestikkelser, noe han mener blant andre Kongresspartiet, som i dag har regjeringsmakten, har mye av skylden for.

Truer de store

Årets lokalvalg kan være et frampek mot valget på ny nasjonalforsamling i mai. Meningsmålinger antyder at både Kongresspartiet og BJP, det andre store partiet i indisk politikk, kan bli straffet av velgerne.

Arvind Kejriwal har allerede lovet å sette opp en egen «hjelpetelefon» for folk som mener seg utsatt for korrupsjon eller krav om bestikkelser for å få utført offentlige tjenester.

– Dersom noen i statsapparatet ber deg om en bestikkelse, ikke si nei, men rapporter det til hjelpetelefonen og vi skal ta alle som krever bestikkelser med buksene nede, sa Kejriwal.

Personvernpolicy