Vil gjøre som med sexkjøpsloven:

Svensk professor foreslår forbud mot å gi penger til tiggere

- Den som gir penger til tiggere, utnytter andre menneskers elendighet til egen tilfredsstillelse. Foto: Erlend Aas / SCANPIX/Göteborgs Universitet.
- Den som gir penger til tiggere, utnytter andre menneskers elendighet til egen tilfredsstillelse. Foto: Erlend Aas / SCANPIX/Göteborgs Universitet.

- De som av medmenneskelighet gir penger til tiggere på gater og torg, bidrar til å festne dem i deres elendighet og gjør situasjonen deres permanent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den anerkjente professoren i statsvitenskap Bo Rothstein ved Universitetet i Göteborg, i en kronikk i Dagens Nyheter lørdag.

Dermed griper han inn i en debatt som årlig blusser opp også i Norge: Hvordan mer og mindre velstående nordmenn skal forholde seg til rumenske sigøynere og andre som tigger.

Et forbud mot å gi penger til tiggere, tilsvarende forbudet mot sexkjøp, vil tvinge fram mer omfattende og grunnleggende tiltak for tiggerne, mener han.

Les også: - Rumenske tiggere har krav på sosialhjelp i Romania

– Feil å straffe tiggerne

Rothstein viser til forslag om å forby tigging, men mener det vil bli helt feil. Å straffe disse hardt utsatte, sosialt utslåtte og åpenbart nødlidende mennesker, strider mot vår medmenneskelighet og rettsfølelse, skriver han.

Samtidig må det være klart at mer almisser og fortsatt gatetigging ikke kan være løsningen på disse menneskenes sosiale elendighet.

Og de som av medmenneskelighet gir disse menneskene en slant, bidrar ikke på noen måte til å gjøre deres liv mer verdig.

– Bedgragersk giverglede

Tvert imot sementerer almisser til tiggerne til fortsatt sosial fornedrelse og gjør i virkeligheten deres situasjon enda mer permanent, anklager Rothstein.

Den som gir penger til tiggere, utnytter et annet menneskes fornedrelse for å få tilfredsstillelsen i å bedøve sin sosiale samvittighet. Men dette er bedragersk ettersom den som gir almisser til en gatetigger, innerst inne oftest vet at gaven slett ikke bidrar til å hjelpe den utsatte, skriver Bo Rothstein.

Les også: Faremo tar med seg tiggedebatten til Romania

Se professor Bo Rothsteins hjemmeside her

Hva mener du?

Kryss av din mening her:

Personvernpolicy