Venstre vil bli sterkere før de åpner regjeringsdøra

– Venstre skal tilbake i regjeringen, men vi må gjøre det på et tidspunkt vi føler er riktig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– Venstre skal tilbake i regjeringen, men vi må gjøre det på et tidspunkt vi føler er riktig, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande tror ikke Venstre kommer til å gå inn i regjeringen de neste fire årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ser for meg at denne regjeringen varer i fire år, og at vi har den rollen vi har, sier Venstre-lederen.

Hun sier at det var Erna Solbergs ønske å åpne for at Venstre og Kristelig Folkeparti kan gå inn i regjeringen den neste fireårsperioden, dersom de ønsker det.

– Venstre skal tilbake i regjeringen, men vi må gjøre det på et tidspunkt vi føler er riktig. Jeg skulle nok gjerne ha noen prosenter til, at vi har litt mer styrke før vi går inn i den typen samarbeid, sier Skei Grande til NTB.

Venstre fikk 5,2 prosent av stemmene ved stortingsvalget i høst.

Fast følge

KrF-leder Knut Arild Hareide har også gått langt i å utelukke at hans parti går inn i regjering i løpet av denne stortingsperioden.

– Jeg har ikke tro på at vi kommer til å stille mistillit til denne regjeringen. Jeg tror heller ikke at vi kommer til å gå inn i regjeringen, sa Hareide til Klassekampen i begynnelsen av desember.

Hareide har fleipet med at KrF og Venstre har «fast følge». Ser Skei Grande for seg at det kan skje at de to partiene vil slå opp i inneværende stortingsperiode?

– Vi er forpliktet til å holde sammen, og skulle vi skille lag, kan regjeringen bare spille oss ut mot hverandre. Da mister vi makten vi har ved å være på vippen, sier Skei Grande.

Hun ser at det er flere saker der Venstre og Kristelig Folkeparti er uenige, og trekker fram at Venstre for eksempel ikke ville være med på at leger kan reservere seg i abortspørsmål.

– Så vi kommer nok til å skille lag på noen områder, men vi må i stort holde sammen. Det at vi står utenfor regjeringen, men har en samarbeidsavtale viser jo også hvor viktig sentrum er. Det gir oss mer makt enn å være på ytterkantene.

Les også: Ti krav fra Venstre til neste budsjettrunde

På vippen

Skei Grande synes det er fantastisk å lede et parti som sitter på vippen i Stortinget.

– – Det er fantastisk å være på vippen politisk. Det har ikke Venstre vært så lenge jeg har levd. Det er en helt ny situasjon. Vi brøytet jo også nytt politisk landskap da vi lagde en samarbeidsavtale. En så omfattende avtale mellom en regjering og to opposisjonspartier, er nye takter, sier hun.

Kan en slik avtale også føre til at det er vanskeligere å være tøffe mot regjeringen?

– Nei, vi skal følge opp en avtale vi er veldig fornøyde med. Vi kommer til å være tøffe på at den blir fulgt opp, sier Skei Grande.

Hun roser samarbeidet med Fremskrittspartiet og Høyre, og vil ikke være med på kritikken som har kommet mot regjeringen på ett av Venstres kjerneområder: klima.

– Jeg tror det er sårt for SV å se at vi får til mer i samarbeid med Frp på områder som jernbane og grønne avgifter enn de fikk til i samarbeid med Arbeiderpartiet. Jeg skjønner at det ikke er lett å svelge. Frp kommer sikker ikke til å være den drivkraften vi trenger på klimaområdet, men da får Venstre ta den rollen. Vi kommer til å pushe på i klimapolitikken, sier Skei Grande.

Les også: Venstre lover å være vaktbikkje

Ta og gi

Venstre-lederen er villig til å legge ned en bomstasjon eller to for å få gjennom egne saker.

– For oss er ikke poenget å stoppe det andre vil få til, poenget er å få til noe. Jeg skjønner at det er viktig for Frp å få lagt ned noen bomstasjoner. Da er det greit at vi bruker 500 millioner på det, mens vi samtidig bruker 300 millioner ekstra på tog, sier hun.

Fra å lede en stortingsgruppe på bare to personer, kan hun denne perioden glede seg over åtte kolleger i stortingsgruppa.

– Det er så deilig at jeg nesten begynner å gråte når jeg tenker på det. Det er så forskjellig at det ikke kan beskrives med ord. Jeg har en stortingsgruppe som har vært veldig på hugget fra dag én, sier en fornøyd partileder.

Etter et år hvor det bare har blitt tid til én ferieuke, smakte det ekstra godt med juleferie.

– Jeg har i år kun hatt fri en uke i januar, ellers har jeg stort sett jobbet sju dager i uka, så det er veldig godt med juleferie, sier Trine Skei Grande.

Personvernpolicy