Afrikanske ledere i Sør-Sudan for å mekle

Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn (t.v.) og Kenyas president Uhuru Kenyatta (t.h.) ankom torsdag Sør-Sudans hovedstad Juba, der de gikk rett i møte med president Salva Kiir. Foto. Reuters
Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn (t.v.) og Kenyas president Uhuru Kenyatta (t.h.) ankom torsdag Sør-Sudans hovedstad Juba, der de gikk rett i møte med president Salva Kiir. Foto. Reuters

Kenyas president Uhuru Kenyatta og Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn møtte torsdag Sør-Sudans president Salva Kiir, samtidig som opprørere angrep oljebrønner i delstaten Unity.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to lederne ankom Juba torsdag og gikk rett i møte med Kiir for å forsøke å mekle frem en fredelig løsning på konflikten i den unge borgerkrigstruede nasjonen.

Den avsatte visepresidenten Riek Machar, som leder opprøret mot Kiir, oppholder seg nå på ukjent sted og var ikke med på møtet.

Konstruktivt

Etiopias utenriksminister Tedros Adhanom sa etter møtet at samtalene hadde vært åpne og konstruktive.

Machar sier til avisen Sudan Tribune at han er villig til å forhandle med Kiir, men stiller flere betingelser. Ett av kravene er at forhandlingene skal finne sted i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Machar krever også at Kiir går av, og han anklager presidenten for å være diktator.

Les også: FN ber om over én milliard til Sør-Sudan

Nye kamper

Samtidig med meklingsforsøket melder det sørsudanske oljedepartementet at opprørere har tatt kontroll over flere oljebrønner i Unity-delstaten og at det er fare for at de kan bli ødelagt.

Tidligere i uka ble produksjonen stanset på grunn av kampene.

For tredje dag på rad var det også sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørere i den viktigste oljeproduserende delstaten, Øvrenil-staten.

Norsk press

Utenriksminister Børge Brende har de siste dagene vært i direkte kontakt både med Kiir og Machar.

– Utfordringen er å tvinge frem en politisk vilje til forhandlinger. Men mitt inntrykk nå er at de ønsker å måle militær styrke med hverandre, sier Brende til NTB.

Les også: – Tusener drept i Sør-Sudan

Han håper at Kenyatta og Desalegn, som er utsendinger fra den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD, skal lykkes med å bringe Kiir og Machar til forhandlingsbordet.

– Det som kan endre situasjonen, er et samstemt press fra IGAD, sier Brende.

Han opplyser også at Norge skal gi 50 millioner kroner til FNs nødhjelpsarbeid i Sør-Sudan i kjølvannet av kamphandlingene. FN sier det er behov for over 1 milliard kroner til mat, medisiner og andre humanitære behov.

Mange presser

En rekke andre land oppfordrer partene til å legge ned våpnene og møtes til forhandlinger. Men de har hittil ikke greid å overtale Kiir til å møte Machar, som mandag sa til nyhetsbyrået Reuters at han befant seg «i bushen».

Kina, som har store oljeinteresser i Sør-Sudan, opplyste torsdag at de skal sende en spesialutsending til Afrika for å bidra til at Kiir og Machar møtes.

– Kina er svært bekymret for hvordan situasjonen i Sør-Sudan utvikler seg, sier utenriksminister Wang Yi.

USA gjentok torsdag at bistanden til Sør-Sudan fra USA og det internasjonale samfunnet blir avsluttet om regjeringen til Kiir blir styrtet.

Les også: Hæren i Sør-Sudan ruster seg til krig

FN-forsterkninger

FNs spesialutsending i Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, sier at FN håper å ha de første forsterkningene til FN-styrken i landet på plass innen 48 timer.

FN har besluttet å doble antall soldater i sin styrke som går under navnet UNMISS, til 12.500 pluss 1.300 politimenn. De nye soldatene blir overført fra andre FN-styrker i Kongo, Darfur og Liberia.

FN opplyser at minst 90.000 mennesker er drevet på flukt de siste dagene, og at mange av dem har søkt tilflukt i eller ved FN-leirer i Sør-Sudan.

Personvernpolicy