Kraftig kinesisk reaksjon på japansk tempelbesøk

Statsminister Shinzo Abe (i midten) sammen med en shinto-prest i Yasukuni-tempelet i Tokyo. Foto: Reuters/NTB scanpix
Statsminister Shinzo Abe (i midten) sammen med en shinto-prest i Yasukuni-tempelet i Tokyo. Foto: Reuters/NTB scanpix

Kina raser etter at Japans statsminister Shinzo Abe besøkte det omstridte tempelet og krigsminnesmerket Yasukuni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tempelet hedres falne japanske soldater, blant dem flere krigsforbrytere fra andre verdenskrig.

– Vi protesterer kraftig og fordømmer handlingen til den japanske lederen, sier Qin Gang, talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet.

Han uttalte seg kort tid etter at Abe torsdag besøkte helligdommen i Tokyo for første gang som statsminister.

– Besøket er et forsøk på å omgjøre verdenssamfunnets rettferdige dom over Japans militarisme og utfordre resultatet av andre verdenskrig og den internasjonale orden i etterkrigstiden, hevdet Qin.

Les også: Japan utpekt som Kinas «hovedmål»

– Ønsker ikke å såre

Yasukuni-tempelet oppfattes i Kina og Sør-Korea som et symbol på japansk nasjonalisme og manglende oppgjør med landets rolle under andre verdenskrig.

Reaksjonene fra nabolandene er derfor sterke når japanske ministre besøker helligdommen. Abe forsøkte torsdag forgjeves å overbevise utenlandske kritikere om at han ikke hadde onde hensikter.

– Jeg har overhodet ikke noe ønske om å såre følelsene til det kinesiske eller sørkoreanske folk, sa statsministeren.

Aba sa han er klar over at noen mener besøkende ved tempelet tilber krigsforbrytere. Men dette er en misforståelse, ifølge statsministeren, som sier han vil skape en epoke hvor folk aldri mer vil oppleve krigens redsler.

Øystrid

Abe besøkte tempelet nøyaktig ett år etter at han ble innsatt som statsminister for andre gang.

Flere ministre i regjeringen hans har vært i Yasukuni-tempelet det siste året, og Abe har sagt at han angrer på at han ikke besøkte helligdommen første gang han var statsminister.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ønsker Abe å gjøre Japan stolt over sin egen historie. Tempelbesøket skal også være ledd i et forsøk på å myke opp noen av begrensningene som er nedfelt i landets pasifistiske grunnlov.

Forholdet mellom Japan og Kina har lenge vært anstrengt på grunn av striden om en gruppe ubebodde øyer som begge land gjør krav på. Abe kan derfor ha tenkt at et tempelbesøk fra eller til ikke ville spille så stor rolle, ifølge professor Koichi Nakano ved Sophia-universitetet i Tokyo.

Den forrige japanske statsministeren som besøkte Yasukuni, var Junichiro Koizumi i 2006. Tilhengere av shinto-religionen tror sjelene til flere millioner falne japanske soldater har tilholdssted i tempelet i Tokyo.

Personvernpolicy