To av tre sier nei til søndagsåpne butikker

SØNDAGSÅPENT: 67 prosent at de er imot at det bør bli tillatt med søndagsåpne butikker hele året. Foto: Anders Marius Knudsen / NTB Scanpix
SØNDAGSÅPENT: 67 prosent at de er imot at det bør bli tillatt med søndagsåpne butikker hele året. Foto: Anders Marius Knudsen / NTB Scanpix

Et klart flertall ønsker ikke søndagsåpne butikker, ifølge en fersk måling. Regjeringen holder imidlertid fast på forslaget, til tross for at også de fleste av Høyres velgere sier nei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen som er gjort av Sentio for Klassekampen i dagene før siste søndag med juleåpne butikker, svarer så mange som 67 prosent at de er imot at det bør bli tillatt med søndagsåpne butikker hele året. 29 prosent er for regjeringens forslag, mens 4 prosent svarer at de ikke vet.

Bare 43 prosent av høyrevelgerne er positive til å åpne for søndagshandel, mens 51 prosent av Fremskrittspartiets velgere er det samme. Til tross for at regjeringspartienes egne velgere langt fra er overbegeistret, mener regjeringen at søndagsåpne butikker er viktig.

Les også: 81 prosent dyrere enn i butikken

– Det står i vårt program at vi vil ha søndagsåpne butikker, dette kommer vi til å følge opp, skriver kulturminister Thorhild Widvey (H) i en e-post til avisen.

Fra før er det klart at i handelsstanden, hos arbeidstakerne og blant kundene flest, er motstanden stor.

– Det er rett og slett dårlig butikk å flytte omsetning til dager hvor det koster mer, sier direktør Bjørn Næss i NHO Handel.

Han ber den norske regjeringen se til Danmark, der søndagsåpne butikker har ført til konkurser.

Personvernpolicy