Julestillheten senket seg på veiene

Rv. 7 Kvisla som er på vei mot Hardangervidda. Foto: NTB scanpix
Rv. 7 Kvisla som er på vei mot Hardangervidda. Foto: NTB scanpix

Det ble strødd og brøytet iherdig for å holde veiene åpne og juletrafikken i gang. Noen fjelloverganger måtte likevel stenges, og etter hvert senket julefreden seg også på veiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er veldig stille på telefonen, så det kan jo tyde på at de fleste nå har satt seg ved middagsbordet, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Statens vegvesen til NTB ved 20-tiden julaften.

I Oslo var det regnvær, men vått og ganske greie kjøreforhold julaften, mens veiene på resten av Østlandet var preget av mye snøslaps og flere steder svært glatte partier.

Glatt på innlandet

– Hedmark og Oppland har hatt en del glatte veier i hele dag, men hvis det fryser på utover kvelden, må folk være ekstra oppmerksomme, legger Lindstad til.

På fylkesvei 30 ved Tynset har det regnet kraftig, og Lindstad minner om at det kan bety at mye av det som er strødd tidligere på dagen er skylt bort og dermed har begrenset effekt.

Les også: Uvær kan stenge veier på kort varsel

E6 over Dovrefjell og riksvei 7 over Hardangervidda var to av de viktige fjellovergangene som tidlig tirsdag morgen var stengt på grunn av det dårlige juleværet. Like før klokka ni ble imidlertid Dovrefjell åpnet igjen, mens Hardangervidda holdes stengt hele julaften.

Kolonnekjøring

På riksvei 15 over Strynefjellet var det lenge kolonnekjøring for julereisende. Klokka 12 ble imidlertid fjellområdet som strekker seg fra Skjåk kommune i Oppland i øst til Stryn i Sogn og Fjordane i vest, åpnet for normal trafikk.

Dersom vinden og snøværet blir verre, kan imidlertid veien bli stengt igjen.

Også på E134 over Haukelifjell var det kolonnekjøring, før den snø- og isdekte fjellovergangen ble åpnet for normal trafikk midt på dagen. Både riksvei 13 over Vikafjellet, fylkesvei 53 Tyin-Årdal og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er fortsatt stengt.

Sjekk været der du er

Flere veier er imidlertid åpne for dem som skal ut å kjøre. Dette gjelder både E16 over Filefjell og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet.

– Reis tidlig

I nord er det også noen stengte veier julaften.

– Det er særlig fylkesvei 98 over Ifjordfjellet og strekningen Bekkarfjord-Hopseidet på fylkesvei 888 vi får spørsmål om, og begge disse er stengt, forteller Lindstad.

I tillegg er det faste julestengninger på E10 over Bjørnefjell og E6 over Saltfjellet. Begge disse strekningene stengte klokken 17 på julaften, og åpnes igjen først klokken 12 onsdag 1. juledag.

Se værvarsel fra Meteorologisk institutt her

– Planlegg godt

Selv om både vind og nedbør gradvis vil avta utover julekvelden, kan veier bli stengt på kort varsel dersom forholdene tilsier det.

– Trafikantene må følge godt med på oppdateringene i trafikkbildet, sa faggruppeleder Therese Thowsen i Vegdirektoratet til NTB på kvelden lille julaften.

Folk oppfordres til å planlegge turen godt og ta det med ro.

– Det er svært viktig at trafikanter respekterer stengte veier og tunneler og røde kryss. Ikke kjør over fjellet i findressen og pensko, men ha med varme klær og sko i tilfelle stans. Det er også lurt å ha med ekstrautstyr som spade, lommelykt, kjetting og tau, i tillegg til noe mat og drikke, oppfordrer Thowsen.

Personvernpolicy