Sveits sa nei til EØS:Sveits nekter å oppgi suverenitet i nye forhandlinger med EU

Ikke som Norge: EU-president Herman Van Rompuy får ikke lett spill mot Sveits i kommende forhandlinger. Her med den sveitsiske presidenten Micheline Calmy-Rey på et tidligere møte i 2011. Fra nyttår overtar Didier Burkhalter stafettpinnen som sveitsisk president. Foto: The Council of the European Union.
Ikke som Norge: EU-president Herman Van Rompuy får ikke lett spill mot Sveits i kommende forhandlinger. Her med den sveitsiske presidenten Micheline Calmy-Rey på et tidligere møte i 2011. Fra nyttår overtar Didier Burkhalter stafettpinnen som sveitsisk president. Foto: The Council of the European Union.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke ga den sveitsiske regjeringen klarsignal for ny frihandelsavtale med EU. Betingelsen at at Sveits ikke skal avgi suverenitet slik Norge gjør i EØS-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Hvilke valg har Norge?
Bare to valg? Stortingsflertallet har besluttet at Norge kun har to måter å samarbeide med EU på: Enten EU-medlemskap, eller EØS-avtalen.

EU-medlemskap vil folket ikke ha. Og EØS-avtalen høster voksende kritikk for å gripe inn i norsk samfunnsliv på udemokratisk vis.

Sjekker virkeligheten: Fagforbundet,EL & IT-Forbundet og Nei til EU ville utrede om det virkelig ikke finnes andre alternativer. I februar 2010 startet de utredningsprosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale.

Flere lurer: Mange nye organisasjoner har sluttet seg til prosjektet, blant annet Fellesforbundet og bondeorganisasjonene.

Rapport viser flere valg: Alternativ-utredningen på 188 sider legges fram på en pressekonferanse 15. mars. Rapporten viser at det finnes flere realistiske måter å inngå handelsavtaler med EU på, uten å måtte underkaste oss EUs lovmaskineri automatisk.

Les rapporten her.

Sveits gjør det annerledes: I virkeligheten har også Sveits adgang til EUs indre marked gjennom et sett av handelsavtaler som ikke forplikter landet til automatisk å overta lover på et så bredt spekter som Norge.

Europautredningen: Vurderingen av alternativer til EØS-avtalen kommer etter at den regjeringsoppnevnte Europautredningen17. januar overleverte sin rapport NOU 2012:2 Utenfor og innenfor.

Europautredningen fikk i oppdrag kun å vurdere hvordan EØS-avtalen fungerer, ikke alternativene

– Sveits vil i de nye forhandlingene forplikte seg til dynamisk å samordne nye EU-regler som gjelder vår adgang til EUs markeder, men uten å forplikte oss til automatisk å overta regler vi ikke ønsker.

Det slår det sveitsiske utenriksdepartementets talsmann Georg Farago fast overfor ABC Nyheter.

Sveits er som Norge med i frihandelsforbundet EFTA, men sa nei til å bli med i EØS-avtalen fordi alpelandet ikke vil overlate til en nabostat løpende å utforme sitt lovverk.

Det prinsippet vil de fastholde, slår den sveitsiske regjeringen, forbundsrådet, fast i forhandlingsmandatet de vedtok sist onsdag.

Les også: Sveits vil ikke ha EØS, men alternativet Norge mener er umulig

Vil samordne uten å miste suverenitet

Sveits og EU har i stedet for EØS-avtalen inngått over 120 bilaterale (tosidige, red.anm) avtaler på konkrete områder.

Der vurderer sveitserne altså selv hvilke nye EU-lover vil innføre. Det har ført til langdryge prosesser og at det har oppstått betydelige forskjeller i lovverket mellom de to handelspartnerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet for forhandlingene om det Sveits og EU kaller «institusjonelle» spørsmål, er å få gjort noe med dette spriket, det vil si å få en mer løpende samordning i Sveits av nytt regelverk som kommer i EU.

Men dette vil sveitserne fortsatt gjøre på en måte stortingsflertallet i Norge hevder er umulig:

Uten å oppgi sin suverenitet til selv å beslutte hvilke lover som skal gjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I dag feller EU-ministrene dommen over EØS-avtalen

Dette kan Sveits bestemme selv

– Målet er å sikre en homogen anvendelse av EU-lover i relevante bilaterale avtaler samtidig som vi respekterer autonomien og den juridiske organsiasjonen hos begge parter, opplyser Farago.

Han trekker fram to aktuelle eksempler på forskjellen mellom EØS-avtalen og de bilaterale avtalene Sveits har med EU:

  • Bankgarantiinnskuddet. Mens finansminister Siv Jensen ser ut til å ville gi opp kravet om at Norge selv skal fastsette hvilke beløp norske innskytere skal få garantier for dersom en bank går konkurs, bestemmer Sveits dette selv.
  • Når det gjelder fri bevegelse av personer, vil Sveits fullt ut beholde muligheten til tiltak som gjelder dette.

- Betingelsene for forhandlingene som nå skal starte, er at Sveits ut fra sine nasjonale prosesser, inkludert folkeavstemning, må få beholde retten til å avgjøre om man skal innkorporere eller ikke EU-lovverk som gjelder en bilateral avtale, framholder Farago.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siv Jensen møtte motbakke i EU

EU-frustrasjon over Sveits

EU har gjentatte ganger sagt seg fornøyde med EØS-avtalen der Norge, Island og Liechtenstein overtar alt som kommer av nytt EU-lovverk som gjelder det indre markedet. Samtidig har de vært frustrert over at Sveits ikke vil gjøre det samme.

Det går fram blant annet av EU-ministerrådets vurdering av forholdet til EFTA-landene i desember 2012.

EUs ministerråd har siden 2008 prøvd å få i gang forhandlinger om harmonisering av EU-lovverket i Sveits. Det sier Sveits seg altså villig til å starte nå.

Men en høytstående EU-embetsmann ABC Nyheter nylig møtte i Brussel, himlet oppgitt med øynene om utsiktene til å komme fram til det EU ønsker seg, da spørsmålet om disse forhandlingene kom opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les om EU-parlamentets holdning: Debatten Norge nekter å ta

Les om EUs forhold til Sveits hos EUs utenriksledelse EEAS

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveits med sterkere kort enn Norge

EU vet godt at i Sveits kan ikke politikerne forhandle bort suverenitet uten å forelegge spørsmålet for folket. I Sveits skal alle viktige utenrikspolitiske avtaler ut til folkeavstemning.

Dette har gitt sveitsiske forhandlere sterkere kort på hånda enn norske, som har forhandlet med et stortingsflertall som egentlig ønsker fullt EU-medlemskap, i ryggen.

Stortinget følger ikke Grunnloven når de avgir suverenitet til EU, dokumenterte jusseksperten Eirik Holmøyvik i juni.

Les Holmøyviks utspill: - Stortinget undergraver den norske Grunnloven

Stortinget vil ikke utrede alternativer

Stortingsflertallet, dominert av Ap, Høyre og KrF har hele tida hevdet at det ikke finnes noen annen måte å handle med EU på, enn EØS-avtalen - hvis Norge ikke skal bli medlem av EU.

Et forslag fra SV og Senterpartiet forslag om å utrede alternativer, ble nedstemt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveitsiske myndigheter har valgt en annen vei. De besluttet seg for å utrede hvilke muligheter som finnes - med utgangspunkt i hva som best tjener sveitsiske interesser.

Av alternativene EU-medlemskap, EØS og de bilaterale avtalen, kom de fram til sistnevnte. Det mente blant annet den sveitsiske næringslivsorganisasjonen economiesuisse også.

Forrige uke rykket sveisisk NHO, economiesuisse ut med full støtte til bilaterale avtaler og suverenitet

Les også: EU vil ikke stoppe handelen om EØS går i grava

Alternativer? Nei takk

Da daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i 2010 nedsatte et utvalg som skulle vurdere norsk europapolitikk, var beskjeden at det ikke skulle vurdere annet enn EØS. 17. januar 2012 kom Europautredningen, som konkluderte:

- EØS betyr massiv overføring av makt.

Fagforeninger, bondeorganisasjonene og organisasjonen Nei til EU utredet på egen hånd hvilke alternativer Norge har, på et friere grunnlag.

Les: Folket vil heller ha handelsavtale enn EØS

Les den sveitsiske regjeringens melding om nye forhandlinger med EU