Biskopene slår ring om kirkeasylet

Den norske kirke motsetter seg å avvikle kirkeasyl-ordningen, slik regjeringen legger opp til. – Vi vil på ingen måte kaste noen ut av kirken, sier bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien. Foto: NTB scanpix
Den norske kirke motsetter seg å avvikle kirkeasyl-ordningen, slik regjeringen legger opp til. – Vi vil på ingen måte kaste noen ut av kirken, sier bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien. Foto: NTB scanpix

Den nye regjeringen varsler kamp om kirkeasylet i året som kommer. Biskopene reagerer kraftig og frykter at politi skal bli sendt inn i kirkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en instruks som ble sendt til Politidirektoratet for få dager siden, skriver Justisdepartementet at regjeringen ønsker å avvikle ordningen med kirkeasyl i løpet av 2014.

Men ifølge biskopene er det uaktuelt for kirken å gå med på dette.

– Vi vil på ingen måte kaste noen ut av kirken, sier bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien til NTB.

Ifølge biskop Atle Sommerfeldt er det bred enighet om saken.

– Det er ikke aktuelt å kaste ut dem som sitter i kirkeasyl. Det får politiet og justisministeren håndtere, sier han.

Ønsker «felles løsning»

I brevet som har utløst uroen, varsler Justisdepartementet at det skal tas initiativ til en dialog i løpet av 2014 «med sikte på å finne en felles løsning med Kirken som bidrar til at vi julen 2014 ikke lenger har personer med utreiseplikt som har tatt bolig i norske kirker».

Justisdepartementet gir overfor NTB ikke svar på om det kan bli aktuelt å sende politi inn i kirkene for å hente folk ut.

Men regjeringen har stor respekt for kirkerommet og kirkens tradisjoner, heter det i en uttalelse.

– Vi har derfor bedt politiet gå i dialog med kirken om det som er en utfordring, nemlig at folk som har en plikt til å forlate Norge, bruker kirken som oppholdssted for å unndra seg denne utreisen, sier statssekretær Himanshu Gulati (Frp).

Frykter brutalisering

Ifølge avisa Dagen bor det nå minst ni barn og seks voksne i kirkeasyl ulike steder i Norge.

Sommerfeldt advarer regjeringen mot å tvinge dem ut.

– Det selges inn som en rettferdighetssak, men jeg mener det vil være et bilde på en brutalisert norsk asylpolitikk dersom man velger å gå inn med politi i kirkene og bære ut dem som oppholder seg der, sier han til NTB.

Kirkeasylet eksisterer kun i den grad statsmakten velger å respektere kirkerommet, påpeker Sommerfeldt. Men å endre praksis vil være uklokt, mener han.

– Bildet av den norske regjeringen som en brutal ordensmakt vil gå verden rundt hvis det skjer.

Lang tradisjon

Kirkeasylet oppsto i sin moderne form i Norge i 1993. Flere hundre kosovoalbanere søkte da tilflukt i kirker og bedehus, og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) avgjorde at politiet av respekt for kirken ikke skulle gå inn for å hente dem ut med makt.

Praksisen er siden den gang blitt respektert av skiftende regjeringer.

Men tradisjonen for at mennesker skal kunne søke tilflukt i kirker, er tusen år gammel, påpeker biskop Solveig Fiske.

– Det er en tradisjon som fortsatt er viktig og må bevares. Det er utenkelig å være med på en avtale som stenger kirken for mennesker som er på flukt fra den ytterste nød, sier hun.

Prinsipp

Kirkeasyl er ingen ønsket situasjon, understreker Fiske.

– Men det er et viktig prinsipp at kirkerommet bevares som tilfluktssted. Forandres det prinsippet, vil det være et overtramp som vil tilspisse forholdet mellom kirken og politiske myndigheter, sier hun.

Også preses Byfuglien fastslår at kirkeasyl ikke kan bli noen varig løsning for mennesker som har fått avslag på asylsøknadene sine.

– Men vi vil ikke lempe folk ut av kirken. Nå vil vi avvente og se hvilke initiativer regjeringen kommer med, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy