UD bekymret over straffer for homofile i Uganda

Ugandas president Yoweri Museveni, her under et besøk i Kenya nylig, blir bedt om å stanse loven som åpner for å straffe homofile med fengsel. Foto: Andreea Campeanu / Reuters / NTB scanpix.
Ugandas president Yoweri Museveni, her under et besøk i Kenya nylig, blir bedt om å stanse loven som åpner for å straffe homofile med fengsel. Foto: Andreea Campeanu / Reuters / NTB scanpix.

Utenriksdepartementet reagerer på at Uganda vil straffe homofile. Danske myndigheter varsler at loven kan føre til at Uganda mister pengestøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Parlamentet i Uganda har vedtatt en lov som gjør at homofili kan straffes med opp mot livstid i fengsel. Lovforslaget ble først fremmet for parlamentet i 2009, da med dødsstraff som strafferamme.

Loven er senere skrevet om, og gir nå fengselsstraffer for alle som dømmes for homofili. I tilfeller der homofile er dømt for homofili tidligere, kan en ny dom bety livstid i fengsel.

– Grunnleggende menneskerettigheter

Norsk UD kom lørdag med en reaksjon på avgjørelsen.

– Jeg er bekymret for diskrimineringen av seksuelle minoriteter i Uganda. Lovforslaget som nå er vedtatt av parlamentet, bryter grunnleggende menneskerettigheter og vil forverre situasjonen for en allerede utsatt gruppe, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H).

Han ber president Yoweri Museveni stanse loven.

– Vi vil oppfordre ham til å ivareta alle uganderes rettigheter. Prinsippet om ikke-diskriminering i tråd med Ugandas grunnlov og landets internasjonale forpliktelser må respekteres, sier statssekretæren.

Les også: - Blir ikke dødsstraff for homofile

100 danske millioner

Danmarks utviklingsminister, Rasmus Helveg Pedersen, omtaler loven som «fullstendig uakseptabel og dypt problematisk».

Han forteller at Danmark kommer til å legge press på ugandiske myndigheter for å stoppe loven.

– Hvis ikke det skjer, vil jeg ikke utelukke at vi stanser den delen av dansk støtte som kanaliseres gjennom regjeringsapparatet i Uganda, sier utviklingsministeren.

Denne støtte er ifølge Pedersen på godt og vel 100 millioner danske kroner i året.

Personvernpolicy