Astronauter på romvandring for å fikse kjølesystem

To amerikanske astronauter har innledet en serie romvandringer for å drive vedlikeholdsarbeid på den internasjonale romstasjonen ISS. Hensikten er å reparere et skadd kjølesystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne Rick Mastracchio og Mike Hopkins gikk ut på den første av tre romvandringer lørdag. Dette var den første romvandringen siden juni, da det begynte å lekke vann inn i hjelmen til italienske Luca Parmitano. For å forhindre at det samme skjedde denne gangen, hadde astronautene også med seg snorkler i romdrakten.

Se video fra romvandingen øverst i artikkelen.

Det ble ikke meldt om noen lekkasjer under romvandringen, selv om astronautene klagde over kalde forhold under hele operasjonen.

Arbeidet ble ledet av japanske Koichi Wataka, som overvåket det fra sin posisjon inne i ISS. Det hele ble sendt direkte på video fra NASA.

Første arbeidsoppgave var å koble en pumpe på størrelse med et kjøleskap fra romstasjonens kjøleanlegg.

Mandag skal pumpen fjernes og erstattes med en ny som er blitt holdt i reserve på ISS. Kjølesystemet har vært ødelagt siden 11. desember.

Det ødelagte kjølesystemet har ikke ført til fare for de seks personene på romstasjonen, men har ført til at alt av ikke essensielle programmer og forskningsprosjekter på romstasjonen har vært slått av. Dette fordi reserve-kjølesystemet ikke klarer å bemanne hele stasjonen.

Sjekk også videoen under: Slik trener de i verdensrommet

Personvernpolicy