Soldat sex-filmet i marinens jentegarderobe

En vernepliktig soldat er politianmeldt for å ha filmet inn i jentegarderoben i Madlaleiren utenfor Stavanger. Foto: Forsvarets mediesenter
En vernepliktig soldat er politianmeldt for å ha filmet inn i jentegarderoben i Madlaleiren utenfor Stavanger. Foto: Forsvarets mediesenter

En vernepliktig soldat er anmeldt til politiet for å ha sex-filmet kvinnelige rekrutter i Madlaleiren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To måneder etter at forsvarsministeren hadde besøkt rekruttene i Madlaleiren for å snakke om kjønnsnøytral verneplikt, ble en vernepliktig soldat anmeldt for seksuelt krenkende adferd i samme leir.

Han er anmeldt for å ha brukt mobiltelefonen til å filme sine kvinnelige kollegaer i jentegarderoben.

Nå etterforskes saken av sivilt politi, «da forholdet anses for alvorlig til å kunne avgjøres disiplinært», skriver sjef for KNM Harald Haarfagre (Madlaleiren), kommandør Tor Fredrik Johannessen.

– Den menneskelige natur konstant

I sommer ble det innført kjønnsnøytral verneplikt i Norge, og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte Madlaleiren 5. august for å diskutere dette med de nye rekruttene.

Den seksuelt krenkende filmen ble tatt 7. oktober. Den ble oversendt sivilt politi i Rogaland etter å ha blitt undersøkt av Militærpolitiet 19. november.

I år var det rekordmange jenter som søkte seg til sjø- og luftforsvaret. Av 1400 rekrutter som ankom Madlaleiren i sommer var hver fjerde en jente.

Les også: Forsvaret beklager at kvinnelig soldat måtte bade naken

Generaladvokat Arne Willy Dahl bekrefter at hans kontor har vært involvert i denne avgjørelsen som involverer et ukjent antall fornærmede jenter.

– Den vernepliktige er anmeldt for seksuelt krenkende adferd, konkluderer generaladvokaten til ABC Nyheter som også kommer med et lite hjertesukk:

– Den menneskelige natur er relativt konstant. Vi regner ikke med å bli arbeidsledige her på kontoret, da det vel ikke er til å unngå denne type saker når det blir mer vanlig med jenter i Forsvaret.

«Badesaken»

Det er drøye to år siden en annen kjønnsdiskrimerende sak i Forsvaret vakte stor oppmerksomhet.

Det var den såkalte «badesaken» hvor en kvinnelig soldat i førstegangstjeneste ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på.

Etter den tid har det ikke vært andre store saker knyttet til kjønnsproblematikk i Forsvaret, opplyser Arne Willy Dahl.

I 2011 fikk den ansvarlige løytnanten bot for å ha gitt ordren om nakenbading, og han ble også overflyttet til ny tjeneste. Det mente Generaladvokaten ver en akseptabel håndtering av saken.

Les også: Støtter befalet som beordret nakenbading

I ettertid sa derimot Ombudsmannen for Forsvaret, Kjell Arne Bratli, at dette var en form for uakseptabel dobbel straff og mente nye regler var nødvendige.

– Forsvaret må trekke opp en del retningslinjer. Når flere jenter søker seg inn i Forsvaret, så trenger man ikke være spesielt intelligent for å skjønne at intimsfæren kan brytes. Det kan ikke overlates til ungt befal på løytnant eller fenriks nivå, sa ombudsmann Bratli, til ABC Nyheter i kjølvannet av «badesaken».

I en vernepliktsundersøkelse fra 2011, svarte hele 22 prosent av alle spurte kvinner «ja» på spørsmål om de hadde opplevd uønsket adferd av seksuell karakter i tjenesten.

Personvernpolicy