Soldat sex-filmet i marinens jentegarderobe

En vernepliktig soldat er politianmeldt for å ha filmet inn i jentegarderoben i Madlaleiren utenfor Stavanger. Foto: Forsvarets mediesenter
En vernepliktig soldat er politianmeldt for å ha filmet inn i jentegarderoben i Madlaleiren utenfor Stavanger. Foto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

En vernepliktig soldat er anmeldt til politiet for å ha sex-filmet kvinnelige rekrutter i Madlaleiren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To måneder etter at forsvarsministeren hadde besøkt rekruttene i Madlaleiren for å snakke om kjønnsnøytral verneplikt, ble en vernepliktig soldat anmeldt for seksuelt krenkende adferd i samme leir.

Han er anmeldt for å ha brukt mobiltelefonen til å filme sine kvinnelige kollegaer i jentegarderoben.

Nå etterforskes saken av sivilt politi, «da forholdet anses for alvorlig til å kunne avgjøres disiplinært», skriver sjef for KNM Harald Haarfagre (Madlaleiren), kommandør Tor Fredrik Johannessen.

– Den menneskelige natur konstant

I sommer ble det innført kjønnsnøytral verneplikt i Norge, og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte Madlaleiren 5. august for å diskutere dette med de nye rekruttene.

Den seksuelt krenkende filmen ble tatt 7. oktober. Den ble oversendt sivilt politi i Rogaland etter å ha blitt undersøkt av Militærpolitiet 19. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år var det rekordmange jenter som søkte seg til sjø- og luftforsvaret. Av 1400 rekrutter som ankom Madlaleiren i sommer var hver fjerde en jente.

Les også: Forsvaret beklager at kvinnelig soldat måtte bade naken

Generaladvokat Arne Willy Dahl bekrefter at hans kontor har vært involvert i denne avgjørelsen som involverer et ukjent antall fornærmede jenter.

– Den vernepliktige er anmeldt for seksuelt krenkende adferd, konkluderer generaladvokaten til ABC Nyheter som også kommer med et lite hjertesukk:

– Den menneskelige natur er relativt konstant. Vi regner ikke med å bli arbeidsledige her på kontoret, da det vel ikke er til å unngå denne type saker når det blir mer vanlig med jenter i Forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Badesaken»

Det er drøye to år siden en annen kjønnsdiskrimerende sak i Forsvaret vakte stor oppmerksomhet.

Det var den såkalte «badesaken» hvor en kvinnelig soldat i førstegangstjeneste ble tvunget til å kle av seg og bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater mens befalet så på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den tid har det ikke vært andre store saker knyttet til kjønnsproblematikk i Forsvaret, opplyser Arne Willy Dahl.

I 2011 fikk den ansvarlige løytnanten bot for å ha gitt ordren om nakenbading, og han ble også overflyttet til ny tjeneste. Det mente Generaladvokaten ver en akseptabel håndtering av saken.

Les også: Støtter befalet som beordret nakenbading

I ettertid sa derimot Ombudsmannen for Forsvaret, Kjell Arne Bratli, at dette var en form for uakseptabel dobbel straff og mente nye regler var nødvendige.

– Forsvaret må trekke opp en del retningslinjer. Når flere jenter søker seg inn i Forsvaret, så trenger man ikke være spesielt intelligent for å skjønne at intimsfæren kan brytes. Det kan ikke overlates til ungt befal på løytnant eller fenriks nivå, sa ombudsmann Bratli, til ABC Nyheter i kjølvannet av «badesaken».

I en vernepliktsundersøkelse fra 2011, svarte hele 22 prosent av alle spurte kvinner «ja» på spørsmål om de hadde opplevd uønsket adferd av seksuell karakter i tjenesten.