Politibyråkrater inn i nytt millionbygg – holder prislappen hemmelig

MER PLASS: I hjertet på Majorstua samles rundt 200 politibyråkrater høsten 2015. Illustrasjon: Dark Arkitekter AS

Politidirektoratet vokser og vokser. Derfor skal rundt 200 politibyråkrater flytte inn i dette påkostede bygget på Majorstua. Regningen holder de hemmelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av november signerte politidirektør Odd Reidar Humlegård i Politidirektoratet (POD) avtalen som sikrer dem et topp moderne miljøbygg med vel 8000 kvadratmeter kontorer og et parkeringsanlegg på snaue 5000 kvadratmeter, midt i Oslo Vests smørøye: Fridtjof Nansensvei 16 – få minutters gange fra Majorstua t-banestasjon.

– I dag har jeg på vegne av POD inngått en leieavtale som gjør at vi flytter i nytt, tilpasset bygg som rommer oss alle høsten 2015. Bygget er i Fritjof Nansens gt 16 på Majorstua, i tett tilknytning til PDMT, siterte PODs intranett Humlegård på forleden. (Korrekt adresse er Fridtjof Nansensvei, red. anm.).

Les også: Politiet får nye uniformsjakker

Utsikt fra takterrasse

Bygget på syv etasjer får et to etasjers underjordisk parkeringsanlegg for 168 p-plasser pluss egen sykkelparkering med garderobe. Fra takterrassen vil politiet kunne skue ned på Vigelandsparken, Frognerbadet, Colosseum-senteret og handlegaten Bogstadveien – blant annet.

Bygget oppføres nå i bakgården til Fridtjof Nansensvei 14, der Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) – som er underlagt POD – i sommer flyttet inn på 9200 nyoppussede kvadratmeter.

Men hverken POD eller PDMT vil kommentere hva den årlige husleien er. Bygget eies av selskapet Fridtjof Nansensvei 14 AS. Der henviser daglig leder til styreleder og største eier, Martin Reimers – som ikke har besvart ABC Nyheters henvendelser.

Les også: Bombemann overmannes av politiet

Tosifret antall millioner

Næringsmeglere ABC Nyheter har vært i kontakt med sier en nøktern kvadratmeterpris i området ligger på rundt 2000 kroner. Blant annet betaler privateide Statoil Fuel & Retail, som ligger rett ved, 2250 kroner pr. kvadratmeter. Mens Den norske Bank skal punge ut med mellom 6000 og 7000 kroner pr. kvadratmeter til eier Eiendomsspar AS, ifølge meglere.

Men prissetting for en statlig etat er annerledes enn for en privat aktør, blant annet fordi sistnevnte ikke kan trekke fra moms på utleieprisen. Også lengden på leieavtalen spiller inn.

PDMT hadde før de flyttet inn i sommer inngått en leieavtale på ti år, med opsjon på forlengelse. Da avtalen ble inngått sa styreleder og hovedaksjonær i Fridtjof Nansensvei 14 AS, Martin Reimers, at PDMT vil leie «i praksis hele eiendommen». Det var også han som signerte avtalen med Humlegård.

9200 kvadratmeter til pris 2000 kroner blir 18,4 millioner kroner.

Les også: Ordføreropprør mot sentralisering av politiet

Inntekter på 20 millioner

I årene fra 2008 til 2012 har selskapet Fridtjof Nansensvei 14 AS hatt driftinntekter på pluss/minus 20 millioner kroner. Nå bygger de også ut i bakgården, og får totalt 18.000 kvadratmeter – alle med politiet som leietaker.

I en epost til ABC Nyheter skriver kommunikasjonsrådgiver Frank Tindvik i PDMT:

«Leieavtalen i Fritjof Nansens vei 14 er inngått etter regler for offentlig anskaffelse. Lokalene er på ca 9000m2, og bygget er tilrettelagt for nær 500 ansatte. Når det gjelder flere detaljer omkring leieavtalen, er dette er forhold mellom PDMT og utleier som vi ikke kan gå nærmere inn på.».

Vokst og vokst

Politdirektoratet har siden etableringen i 2001 vokst seg stadig større. Mens det i 2008 var 151,4 lønnede årsverk i etaten, var det ved utgangen av november 197.

I dag er disse fordelt på fire ulike steder i Oslo – inkludert hos Kripos på Bryn.

- POD får ved denne flyttingen en bygning som er stor nok til samtlige medarbeidere, moderne, fleksibel, funksjonell og gir muligheter for effektiv samhandling. Jeg gleder meg til å vise fram tegninger av bygget på Sundvolden-seminaret, utdypet politisjef Humlegård til eget intranett.

Personvernpolicy