Slik sender du opp fyrverkeri på en trygg måte

Nyttårsraketter over Oslo Havn og Aker Brygge, sett fra toppen av Oslo Rådhus i 2010. Foto: Christian Thomassen / Scanpix
Nyttårsraketter over Oslo Havn og Aker Brygge, sett fra toppen av Oslo Rådhus i 2010. Foto: Christian Thomassen / Scanpix

Har du oversikt over fyrverkeri-reglene? Da bør du lese dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2008 endret man reglene for kjøp og bruk av fyrverkeri. Og det er blitt vesentlig færre personskader og branner siden rakettforbudet ble innført. Men antallet alvorlige øyeskader er imidlertid fortsatt for høyt, mener DSB.

I forbindelse med nyttårsfeiringen i 2012 fikk 17 personer alvorlige øyeskader, viser tall som overlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus har samlet inn.

– Ingen av dem som fikk alvorlige øyeskader brukte beskyttelsesbriller. Myndigheter, helsepersonell og fyrverkeribransjen oppfordrer alle til å ha på beskyttelsesbriller når de bruker fyrverkeri, men til syvende og sist er det opp til hver enkelt å ta ansvar for egen sikkerhet, sier avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB.

Kan du de andre reglene?

  1. Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid Mens det fortsatt er lyst og før festen starter. Finn et egnet sted og rigg til for avfyring.
  2. Les bruksanvisningen nøye før bruk
  3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet
  4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte
  5. Bruk tennstav (Du får vanligvis kjøpt dem der du kjøper fyrverkeri.)
  6. Sitt på huk, tenn lunta og gå unna
  7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri
  8. Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk
  9. Hold god avstand fra oppskytingen .
  10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

Personvernpolicy