Sør-Korea frykter nye provokasjoner fra Nord-Korea

Jang Song-thaek (i blått) ble henrettet i forrige uke etter å ha blitt for mektig for Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Sør-Korea frykter at forholdet til erkefienden i nord vil forverre seg ytterligere. Foto: Reuters / NTB scanpix
Jang Song-thaek (i blått) ble henrettet i forrige uke etter å ha blitt for mektig for Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Sør-Korea frykter at forholdet til erkefienden i nord vil forverre seg ytterligere. Foto: Reuters / NTB scanpix

Sør-Koreas president har bedt landets militære være på vakt og advarer om mulige nye provokasjoner fra erkefienden i nord etter at diktator Kim Jong-un fikk onkelen sin henrettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet i Pyongyang henrettet i forrige uke Jang Song-thaek, den tidligere så mektige onkelen til landets diktator Kim Jong-un, etter å ha anklaget ham for korrupsjon og planer om kupp.

Henrettelsen markerer den største politiske omveltningen i Nord-Korea siden Kim tok over makten for to år siden.

– Tatt i betraktning den siste hendelsen i nord, er det uklart i hvilken retning den politiske situasjonen vil utvikle seg, sa den sørkoreanske presidenten Park Geun-hye mandag.

– Vi kan ikke utelukke muligheten for hensynsløse provokasjoner, sa hun og beskrev situasjonen på Koreahalvøya som svært alvorlig og uforutsigbar.

På vakt ved grensen

Militæret har fått ordre om å være enda mer på vakt langs grensen, spesielt ved grenselinjen i Gulehavet, og Park har også innkalt den sørkoreanske forsvarsledelsen til et ekstraordinært sikkerhetsmøte sammen med blant annet ledelsen for etterretningstjenesten.

USAs utenriksminister John Kerry kaller den siste utrenskningen i toppledelsen i Pyongyang «et illevarslende tegn» som øker frykten for ustabilitet i atommakten Nord-Korea.

I forrige uke kritiserte president Park hendelsene i nord og kalte landet et terrorregime.

Søndag svarte Nord-Korea med å fordømme kommentaren og kalle den en «utålelig provokasjon».

Les også: Eksperter: – Kim konsoliderer makten i Nord-Korea

Slept for retten

Jang ble regnet som en av de mektigste i det nordkoreanske regimet og sentral i å bygge opp lederskapet til den helt politisk uerfarne Kim Jong-un, som tok over makten da faren Kim Jong-il døde for to år siden.

Men Kim ble mer og mer på vakt mot den stigende politiske innflytelsen som Jang fikk, og fikk ham fjernet fra partiet og militæret og stilt ham for retten anklaget for blant annet å planlegge kupp.

Avsettelsen og henrettelsen av Jang ble gjennomført på en svært dramatisk måte. Regimet sendte blant annet ut bilder av hvordan Jang ble slept ut fra et partimøte. Et annet bilde viser hvordan Jang, forslått og med håndjern på, ble holdt av soldater i en militærdomstol mens han fikk forkynt dødsdommen.

Regimet kalte ham en stoffavhengig skjørtejeger som hyppig oppsøkte kasinoer der han sløste bort statens penger.

Personvernpolicy