FAO-varsko om globaliserte kjøttmarkeder:

Kylling eller biff - FAO advarer om voksende helserisiko

Biffen kan bringe med seg sykdommer fra villdyr på andre kontintenter. Kyllingen kan bringe med seg multiresistente bakterier antibiotika ikke kan ta knekken på, advarer FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO. Bildet viser kvegdrift i utkanten av Amazonas i Brasil. Foto: Thomas Vermes.
Biffen kan bringe med seg sykdommer fra villdyr på andre kontintenter. Kyllingen kan bringe med seg multiresistente bakterier antibiotika ikke kan ta knekken på, advarer FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO. Bildet viser kvegdrift i utkanten av Amazonas i Brasil. Foto: Thomas Vermes.

70 prosent av alle nye sykdommer som har rammet menneskeheten de siste tiåra, stammer fra dyr. Globalisering av mathandelen sprer kjøttbårne sykdommer og krever bedre håndtering av helserisiko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO i rapporten World Livestock 2013: Changing Disease Landscapes (Verdens husdyr 2013 - endrede sykdomslandskap), som ble offentliggjort i Roma mandag.

- Framveksten av sykdommer som stammer fra husdyr, gjør det påkrevet med ny tilnærming for å redusere risikoen ved husdyrbårne sykdommer for folkehelsen, anbefaler rapporten.

Råvarer og mat som sendes på kryss og tvers av kloden, framveksten av verdensomspennende forsyningskjeder for mat, har dramatisk endret risikoen for kjøttbårne sykdommer, advarer FAO.

Fra villdyr til oss

Det og landbruksarealene som i takt med befolkningsvekst eter seg inn i villmarka, har endret hvordan sykdommer vokser fram, og gjør at sykdommer bryter grensene mellom arter og sprer seg, heter det i rapporten.

Som eksempel på sykdommer som har smittet over fra ville dyr til husdyr, og så til mennesker, trekker rapporten fram Sars-viruset.

Les: Nytt sars-virus smitter mellom mennesker

– Globalisering gir ny spredning

«Globalisering og klimaendring omfordeler patogener, virus og vertsdyr, og risikoen for pandemier blant folk forårsake av patogener fra dyr innebærer alvorlig bekymring.», skriver FAO i rapporten (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

Patogener er fellesbetegnelsen på giftstoffer, bakterier og andre årsaker til sykdom.

I u-land utvides landbruket til stadig nye områder der husdyrene kommer i kontakt med ville dyr som kan spre sykdomssmitte.

Verden over øker utbredelsen av bakterier i kylling-, storfe- og annet kjøtt - med bakterier som er blitt motstandsdyktige mot antibiotika.

Les: 1 av 3 norske kyllingsfileter bærer farlig bakterie

Ny forskning på matgifter på Ås

17. desember åpner for øvrig landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og fiskeriminister Elisabeth Aspaker en ny forskningshall – Patogen Pilot Plant på Ås, melder Landbruks- og matdepartementet.

Her skal forskere studere livsfarlige bakterier i et realistisk produksjonsmiljø for å forebygge alvorlige matforgiftninger.

Den nye patogene prosesshallen fyller behovet for å kunne jobbe med alle typer risikoprodukter og de farligste matbårne bakteriene.

Landbruks- og matdepartementet har bevilget 25 millioner til et femårig forskningsprogram som skal undersøkes hva som må til for å unngå farlige Listeria og E. coli-bakterier i maten.

Les også: Økning av resistente bakterier blant turister

Les i Nationen: Multiresistente bakterier funnet i 18 norske svinebesetninger

Artikkelen er oppdatert med opplysning om Patogen Pilot Plant på Ås.

Personvernpolicy