Brakseier for Bachelet i Chiles presidentvalg

Michelle Bachelet vant en klar seier i presidentvalget i Chile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialisten Bachelet endte med rundt 62 prosent av stemmerne, mot om lag 38 prosent for den konservative rivalen Evelyn Matthei i en andre og avgjørende runde søndag.

– Jeg er glad for resultatet og seieren. Jeg skal være en president for alle i Chile, sa Bachelet etter at resultatet var klart søndag kveld.

– Chile nå er tiden kommet for å gjennomføre reformer, sa Bachelet videre.

Bachelet vant i midten av november første valgomgang i presidentvalget, men hun oppnådde ikke halvparten av stemmene og det måtte derfor avholdes en andre omgang.

62 år gamle Bachelet satt også som president mellom 2006 og 2010, som landets første kvinnelige president.

Brakseieren søndag er den største seieren i et presidentvalg siden demokratiske valg ble gjeninnført i 1989.

Bachelets tilhengere veivet med flagg og tutet med bilhorn utenfor presidentpalasset søndag.

Les også: Kuppet preger fortsatt Chile etter 40 år

Øke skattene

Chile preges av at det er store forskjeller på folk, rent økonomisk. Bachelet og Matthei (60) har i valgkampen fremmet forskjellige syn på hvordan dette skal angripes. Mens Matthei vil senke skattene for næringslivet, så vil Bachelet i stedet øke dem for å finansiere sosiale reformer og reformer i skoleverket. Skatteøkninger skal blant annet finansiere gratis skolegang.

Chiles valglov tillater ikke noen å være president i to sammenhengende perioder, men åpner for at en tidligere president stiller som kandidat på nytt etter at en annen har hatt vervet.

Personlig drama

Bachelet og Matthei var barndomsvenninner. Og Matthei er datter av generalen Fernando Matthei, som var en nær venn av Michelle Bachelets far, Alberto Bachelet, også han general.

Generalene og deres familier sto hverandre nær helt til Augusto Pinochets militærkupp 11. september 1973. Kuppet splittet vennskapet mellom de to familiene.

Fernando Matthei ble en av mennene i Pinochets innerste krets og hans militærjunta, mens Alberto Bachelet stilte seg på Salvador Allendes side. Bachelet ble torturert til døde i kjelleren til flyvåpenakademiet som Matthei var sjef for.

Personvernpolicy