Tårevåt og varm avskjed med ikonet Mandela

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ti dagers landesorg, ble Sør-Afrikas store sønn Nelson Mandela gravlagt til rørende minneord, sang og løfter om å videreføre hans idealer om likhet og rettferdighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En verdig avskjed, oppsummerte Jens Stoltenberg som var med i den innerste kretsen da Mandela ble stedt til hvile på den afrikanske landsbygda.

– Det var sterkt å få være med på å kaste jord på kisten til en mann som har betydd så mye, ja til vår tids største leder, forteller Stoltenberg.

Jagerfly passerte over gravstedet i formasjon, og det ble saluttert med kanoner da frigjøringshelten ble gravlagt. Selve jordfestelsen var forbeholdt familien og et mindre antall spesielt inviterte gjester i Qunu, den vesle landsbyen der Mandela vokste opp.

Les også: Mandela inspirerer Solberg til kvinnekamp

Flere seremonier

Den store seremonien tidligere på dagen, der rundt 4.500 mennesker deltok, startet med Xhosa-hymnen «Lizalis' idinga lakho» («Hold ditt løfte»). Deretter ble det holdt en rekke minneord for mannen som etter 27 år i fengsel ble Sør-Afrikas president og landets fremste ikon for kampen mot det undertrykkende apartheidregimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personen som ligger her, er Sør-Afrikas største sønn, sa Cyril Ramaphosa, nestleder i regjeringspartiet ANC.

Nærmest kisten satt Mandelas familie, deriblant hans enke Graca Machel og hans ekskone Winnie Madikizela-Mandela.

– Vi savner deg, din strenge stemme når du ikke er tilfreds med vår oppførsel, sa barnebarnet Nandi Mandela, som talte på vegne av familien.

Hun mintes også en varm bestefar med stor humor som tok vare på familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Nelson Mandela er gravlagt

Sykdom

Blant talerne var chief Ngangomhlaba Matanzima, som også takket Mandelas leger.

Mandela led av alvorlige lungeproblemer som han pådro seg under det lange fengselsoppholdet på Robben Island utenfor Cape Town. De siste årene hadde han flere lange sykehusopphold, men Mandela var i sitt eget hjem i Johannesburg da han døde. Den tidligere presidenten ble 95 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmed Kathrada, en av Mandelas nære venner, fortalte i begravelsen at det var vondt å se ham mot slutten.

– Jeg møtte ham første gang for 67 år siden, og jeg husker den høye, sunne, sterke mannen, sa 84-åringen.

– Mitt liv er tomt uten deg, sa Kathrada, med bristende stemme.

Les også: Rørende hyllest i matbutikken

Sang for Mandela

Sør-Afrikas president Jacob Zuma startet sitt minneord ved å lede forsamlingen gjennom en gammel motstandssang fra apartheidtida.

– Det har vært en lang og smertefull uke for oss, ditt folk, dine kamerater, din familie og dine venner, sa Zuma, som omtalte Mandela som «tata», far.

En ekstraordinær reise er over, fastslo presidenten.

Enkel begravelse

Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg var i gruppen på cirka 400 familie og venner som fikk være med til familiegravstedet.

– Han ble begravet i det grønne slettelandskapet der han vokste opp. Det var her han gjette kyr i barndommen, og det var her han ville bli begravet. På den afrikanske landsbygda, med små landsbyhus og grønne beiteenger, ble vår tids leder begravet, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mandelas kiste fraktet gjennom Pretoria

– Det var en veldig sterk opplevelse å få være med på å ta et endelig farvel med en mann som har gjennomført tre livsverk i ett liv: Mandela sto i spissen for kampen mot apartheid og vant. Som president bygget han det nye frie Sør-Afrika og sto for forsoning. Da han gikk av som president viet han seg til kampen mot fattigdom, hiv, aids og for vaksinering av verdens barn, oppsummerer Stoltenberg.

Lysmarkering i Oslo

Statsminister Erna Solberg (H) var blant appellantene under en lysmarkering ved Nobels Fredssenter i Oslo søndag.

Solberg sa blant annet at jenters skolegang og kamp mot kjønnsdiskriminering er gode eksempler på hvordan verden kan holde minnet om Nelson Mandela levende.

– Mandela vant kampen mot rasediskriminering i Sør-Afrika, men den globale kampen mot kjønnsdiskriminering er ikke vunnet. Det kan være en måte å videreføre Mandelas arv på, sier Solberg.

Jens Stoltenberg sammen med Storbritannias prins Charles i forkant av Nelson Mandelas begravelse i Qunu. Foto: Odd Andersen (Reuters)