Her får du garantert hvit jul

Men på de fleste steder kan du faktisk bare glemme det!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ekstra hyggelig med hvit jul. Og derfor har klimaforskerne ved Meteorologisk institutt tatt et dykk i statistikken for å finne de stedene det faktisk er størst sjanse for at du får den magiske julefølelsen, ifølge yr.no.

Og det er kanskje ingen overraskelse at det ikke er de lavtliggende stedene i Norge som kommer høyt på denne listen. De eneste stedene på topplistene som ligger under 400 meter over havet er Rustefjelbma i Finnmark og Sætermoen i Troms.

Se alle stedene på kartet under. Klikk på snø-ikonet for å se gjennomsnittlig snømengde de siste 56 årene. Dra deg rundt med musa og zoom inn og ut ved å scrolle.

Stedene med hvit snø de siste 56 årene:

Og hva med oss som bor med kysten? Vel, her er stedene som mest sannsynligvis ikke får noe annet en en grønn jul i år - igjen:

– Sørlendingene kan bare glemme det

Med høyere temperaturer kan det bli slapsejul og ikke nydelig knitrejul i Oslo. Foto: Colourbox.Med høyere temperaturer kan det bli slapsejul og ikke nydelig knitrejul i Oslo. Foto: Colourbox.

Så statistisk sett ser det uansett dårlig ut og det støtter også langtidsmeldingene.

– Sør for Oslo er det ikke særlig håp om hvit jul, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

Det er meldt nedbør men på grunn av milde temperaturer vil det i lavlandet komme som regn og ikke snø.

Dårlige utsikter for vestlendingene

– Nei, det er ikke noe som tyder på en hvit jul på Vestlandet nå. Det blir regn og plussgrader helt frem til julaften, sier meteorolog Gunnar Livik i Vervarslinga for Vestlandet til bt.no.

Saken fortsetter under bildetNEPPE SLIK: Det er dårlige snøutsikter for bergenserne. Foto: Colourbox.NEPPE SLIK: Det er dårlige snøutsikter for bergenserne. Foto: Colourbox.

Men så forventer de fleste det kanskje heller ikke.

– Siste hvite jul i Bergen var i 2010. Da ble det målt 26 centimeter snø på Florida i Bergen. Det var 2,6 grader minus på det kaldeste. Og på første juledag var minus seks grader, sier meteorologkonsulent Olaug Haugstad ved Meteorologisk institutt.

Sjekk været der du er

Både i Møre og Romsdal og i Trøndelag blir det sannsynligvis plussgrader og regn. Bortsett fra i de inre høyreliggende stedene i Trøndelag, selvsagt.

Usikkert i Oslo

Oslo ser imidlertid ut til å ligge helt på grensen mellom snø og regn, så da kan det gå begge veier.

I høyere områder, som i Oslomarka, vil nedbøren falle som snø. Og lenger nord på Østlandet, fra Mjøsa og oppover tror meteorologene at det blir snø.

Saken fortsetter under bildetTromsø har ofte hvit jul, men kom ikke på listen over garanterte steder på grunn av 1972, 1984, 1997 og 2007 som alle var grønne. Foto: Colourbox.comTromsø har ofte hvit jul, men kom ikke på listen over garanterte steder på grunn av 1972, 1984, 1997 og 2007 som alle var grønne. Foto: Colourbox.com

Og selv om de ikke kan love noe, så tror de også at det i Troms og Finnmark blir hvitt. Selv om temperaturene stiger, også her, så vil den ikke stige til over null.

Langs kysten av Nordland må de også belage seg på regn, men snøen kommer nok for de høyre og indre områdene.

Vil du vite hvordan været var der du bor de siste julaftenene?

Slik gjør du det:

Så, hvis utsiktene er dårlige, kan du jo kose deg med disse bildene:

Personvernpolicy