Nelson Mandela er gravlagt

Sør-Afrikas frigjøringshelt Nelson Mandela ble søndag gravlagt i Qunu, landsbyen hvor han vokste opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravleggingen ble gjennomført i samsvar med lokale tradisjoner og fulgte etter en større begravelsesseremoni med anslagsvis 4.500 gjester. Selve jordfestelsen var forbeholdt familien og et mindre antall spesielt inviterte gjester.

Se video fra gravleggelsen øverst i artikkelen

Før kisten ble senket, ble det gjort salutt, og jagerfly passerte over gravstedet i formasjon.

Stoltenberg kastet jord på kisten

Jens Stoltenberg fikk være med i den indre krets under begravelsen søndag. Han fikk også kaste jord på kisten til mandela.

– Det var sterkt å få være med på å kaste jord på kisten til en mann som har betydd så mye, ja til vår tids største leder, forteller Stoltenberg.

Ble 95 år

Mandela led av alvorlige lungeproblemer som han pådro seg under det lange fengselsoppholdet på Robben Island utenfor Cape Town. De siste årene hadde han flere lange sykehusopphold, men Mandela var i sitt eget hjem i Johannesburg da han døde.

Nelson Mandela døde 5. desember. Han ble 95 år gammel.

Sitt siste hvilested får han altså i landsbyen hvor han tilbrakte store deler av oppveksten. Kisten ble brakt til Qunu lørdag etter en tre dager lang lit de parade i hovedstaden Pretoria. Anslagsvis 100.000 mennesker fikk da tatt farvel med ham, og køene var fortsatt lange da dørene ble lukket fredag ettermiddag.

Privat jordfestelse

Familien hegner om den siste seremonien og ønsker at den skal bli mest mulig privat. Bare noen hundre fikk delta på denne delen av begravelsen.

Les alt om Nelson Mandela på vår samleside

De siste nyhetene: Sør-Afrika sier farvel til sin landsfader | Tusenvis venter på et glimt av Mandelas kiste

Bakgrunn: Folkehelten Nelson Mandela er død

Personvernpolicy