Klart for storkoalisjon i Tyskland

Ledelsen i det tyske sosialdemokratiske partiet SPD med partileder Sigmar Gabriel (til høyre) i spissen applauderer etter at det er klart at medlemmene med stor overvekt har sagt ja til regjeringsdeltakelse. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemmene i Tysklands sosialdemokratiske parti SPDs har sagt klart ja til å gå i regjering med Angela Merkels konservative CDU/CSU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er det klart for en storkoalisjon med Merkel i spissen. Den nye regjeringen kan komme på plass allerede tirsdag. Det blir Merkels tredje periode som statsminister.

Hele 76 prosent av dem som var med i avstemningen om SPDs regjeringsdeltakelse, stemte for.

Merkels partiallianse CDU/CSU vant valget 22. september, men oppnådde ikke flertall alene. I løpet av de siste tre månedene har partiene forhandlet med sosialdemokratene om en koalisjonsavtale, og resultatet er et dokument på 185 sider.

Lederne for de tre partiene vil offentliggjøre hvem som får de 15 ministerpostene søndag, og koalisjonsavtalen skal formelt undertegnes mandag.

Solid mandat

Hele 78 prosent av de 475.000 medlemmene i SPD deltok i uravstemningen, og partiet går dermed i regjering med et solid mandat fra sine medlemmer.

– Det er en fremragende deltakelse. Det hadde vi ikke regnet med, og det viser at SPD er blitt belønnet for sitt mot, sier partisekretær Andrea Nahles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SPD og CDU/CSU regjerte også sammen i perioden 2005– 2009.

SPDs partileder Sigmar Gabriel kaller medlemmenes «ja» for banebrytende.

– Denne dagen er ikke bare historisk for sosialdemokratiet i Tyskland, men for hele landet, sa Gabriel i Berlin da resultatet ble lagt fram.

Merkel gratulerte Gabriel med resultatet og den høye oppslutningen om avstemningen, og sa hun så fram til regjeringssamarbeidet.

SPD-ledelsen har tidligere uttalt at den har vært trygg på å få medlemmenes tilslutning til regjeringsprosjektet, til tross for frykt blant enkelte medlemmer om at et samarbeid med Merkels konservative allianse vil føre til for mange kompromisser.

Tiltak på plass

Hadde avstemningen i SPD endt med et nei, ville Merkels regjeringsplaner måtte rykke tilbake til start. Hennes andre praktiske muligheter ville vært begrenset til å enten å innlede et samarbeid med De grønne, et parti som har vært skeptisk til samarbeid, eller å skrive ut nyvalg.

Merkel har allerede inngått kompromisser med SPD som blant annet innebærer en innføring av minstelønn, senking av pensjonsalderen for enkelte grupper til 63 år og å overføre mer av statens midler til delstater og kommuner.

Mange mener nå at SPDs leder Gabriel vil bli finans- og energiminister i den nye regjeringen.