Lettet French, men forberedt på et nytt år i fangenskap

Joshua French er glad for støtten fra norske myndigheter og håper det går mot en løsning etter over fire år i Kongos fengsler. Likevel tar han høyde for et nytt år i fangenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lørdag i Ndolo-fengselet i Kinshasa. For andre dag på rad har Joshua French fått besøk av Norges spesialutsending Kai Eide. På nytt fikk de to en times tid sammen i skyggen av et telt oppslått midt på lufteplassen i fengselet. Verken French eller Eide vil fortelle om hvilke møter som allerede er gjennomført eller de neste trekkene i arbeidet med å få den norske 31-åringen ut av fengsel.

– Vi kan ikke si noe om dette nå, men jeg er glad og det føles godt at noen stiller opp slik staten gjør for meg nå, sier French til NTB etter at møtet med Eide er avsluttet.

Eide beskrev samtalene han hadde fredag som gode og nyttige, men ville ikke oppgi detaljer om hvem han hadde møtt.

Bakgrunn: Eide: – Møtte en sympatisk French i fengselet

Fengselsbaren

Sittende i det som er ølbaren i fengselet, som er åpen på søndager for dem med penger, forteller French om tiden etter at Tjostolv Moland døde i august og hvordan han helt uventet ble tiltalt for drap på sin mangeårige venn den 6. desember. Eide har kommet inn som et sterkt diplomatisk kort i prosessen med å få French ut av fengselet i Kongo.

– Nå er det desember 2013, er du hjemme i Norge før ett nytt år er gått?

– Nei, jeg tror jeg fremdeles er her om ett år. Denne saken endres hele tiden, sier French.

Den nye regjeringen har grepet fatt i skjebnen til vestfoldingen som er dømt til døden og har sittet fengslet siden 2009. Fredag uttalte også statsminister Erna Solberg at utenriksminister Børge Brende (H) er parat til å reise til Kongo på kort varsel dersom situasjonen i forhandlingene skulle kreve det.

Les også: Eide om French: – Jeg likte ham meget godt

Var syk

Joshua French er kledd i svart shorts og den turkise og oransje fangedrakten på overkroppen. Et lite smykke henger i en svart snor rundt halsen. For en uke siden var han syk og var i lengre tid blitt nektet tilsyn av lege. Da beskjeden om at han skulle tiltales for drap etter Tjostolv Molands død var det ikke mye motstandskraft igjen.

Etter at norske myndigheter har tatt grep om situasjonen har 31-åringen fått medisiner og er på vei tilbake, også psykisk.

– Det er umulig å ikke bli syk her, både jeg og Tjostolv har vært gjennom hele alfabetet. Tiltalen var likevel et uventet slag. Jeg hadde forberedt meg på at noe skulle skje med saken i hele høst, men så skjer dette, sier French, som tenker spesielt på familien hjemme i Norge og på kjæresten som har ventet i flere år.

Les også: French oppmuntret av norsk støtte

Dør på cella

French forteller om en hverdag hvor han er innelåst på cella 16 timer sammen med de mellom ti og 14 andre han deler celle med. Litt humoristisk forteller han om kallenavnet Honorable fordi han er den som har sittet der lengst. Sammen med ham er det noen vanlige kriminelle, men også tidligere ministre og akademikere som på ulike måter har kommet på kant med loven.

French sitter i Ndolo-fengselets VIP-avdeling med langt færre innsatte enn de 1.500 som soner som sild i tønne bak muren som skiller avdelingene fra hverandre. Likevel står forholdene i sterk kontrast til et hvilket som helst fengsel i Norge eller Norden.

– Når vi er innelåst er det så trangt at jeg må ligge på senga. Må jeg på do, må andre flytte seg for at jeg skal komme meg frem. Når solen er som sterkest i februar kan det bli opp mot 40 grader der inne, jeg har målt 38 grader, under metalltaket, sier French.

– Når strømmen da går er det som å ha et rom med 40 barn i våte kjeledresser. Ei bikkje ville ha dødd der inne og mennesker dør da også hver uke i de varmeste periodene av året, sier han.

Personvernpolicy