Milliardutbetaling etter naturskader i 2013

Til tross for at ekstremværet Ivar ikke gjorde veldig stor skade, er 2013 sammen med 2011 de eneste to årene med milliardutbetalinger etter ekstremvær, flom og ras de siste ti årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Til sammen har det blitt utbetalt 6,5 milliarder kroner i erstatning etter ekstremvær, flom og ras siden 2003, skriver Dagens Næringsliv.

Ekstremværet Ivar som feide inn over Nordmøre og Trøndelag denne uka, har ikke ført til store erstatningskrav. Foreløpige tall fra Finans Norge viser at stormen har resultert i 500 skademeldinger, anslått til 30 millioner kroner.

Se video av uværene som herjet Norge i 2013 øverst i artikkelen

– Ivar var en fjert i stormskadesammenheng, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If skadeforsikring spøkefullt til avisen.

Les også: Her herjer ekstremværet Ivar

Nest verste på ti år

2013 ligger likevel an til å bli det nest verste på ti år. Utbetalingene vil passere en milliard kroner, viser tall fra Norsk Naturskadepool.

Det verste naturskadeåret det siste tiåret var i 2011 da flommen på Østlandet og ekstremuvær som Berit og Dagmar førte til samlede erstatningsutbetalinger på over 2,6 milliarder kroner. Bransjen frykter at ekstremuværene skal komme hyppigere de neste årene.

Les også: Her har Dagmar vært

– Vår klare konklusjon er at ekstremværet kommer oftere og oftere og med større styrke. Det viser all statistikk. Det blir satt stadig nye rekorder både i nedbørsmengde og vindstyrke, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If.

Bare Hilde ga skader for 120 millioner

Til slutten av november hadde forsikringsselskapene fått inn 1.300 skademeldinger etter uværet, ifølge Finans Norge, som administrerer Norsk Naturskadepool der alle skadeforsikringsselskaper i Norge er medlemmer. De foreløpige tallene inkluderer også vannskader. De regnes ikke nødvendigvis regnes som naturskader, men dekkes av andre forsikringer.

Alle bygninger og løsøre som forsikres mot brannskader, blir automatisk også forsikret mot naturskade som følge av skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv og vulkanutbrudd.

I tillegg til tallene fra naturskadeforsikringen, som dekker bygningsskader og løsøre, kommer utbetalinger fra andre forsikringer utover det som dekkes av Naturskadepoolen. Dette er eksempelvis dekning av redningsutgifter, avbruddstap, bil-, campingvogn- og båtskader. Statens naturskadefond har erstatninger som følge av skader på private bruer, veier og annen infrastruktur.

Les også: Ekstremværet Hilde blir verre og verre

De største ekstemværene siden 2010:

• 16. og 17. november 2013 – Hilde (storm): Trøndelag og Nordland.

• 21. juli 2013 – Geir (store nedbørmengder): Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

• 6. august 2012 – Frida (store nedbørmengder, oversvømmelser og jordras): Vestfold og Buskerud.

• 3. januar 2012 – Emil (storm): Vest-Agder.

• 25. desember 2011 – Dagmar (storm, ekstremt høy vannstand): Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal samt Trøndelag og Finnmark.

• 25. desember 2011 – Cato (ekstremt høyt vannstand): Nordland, Troms og Finnmark.

• 25. november 2011 – Berit (ekstremt høy vannstand). Kysten fra og med Møre og Romsdal til og med Finnmark.

• 26. januar 2010 – Ask (storm): Nordland, Troms og Finnmark. (Kilde: Meteorologisk institutt)

Personvernpolicy