Ny skyteepisode på skole i USA

Flere skudd ble avfyrt da en skoleelev jaktet på en lærer på en skole i delstaten Colorado i USA fredag. To personer ble såret, og den antatte gjerningsmannen tok sitt eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytingen brøt ut på Arapahoe High School i Centennial like utenfor storbyen Denver midt på dagen fredag. Amerikanske nyhetskanaler viste bilder der elever ble evakuert fra skolen med hendene i været.

To jenter på 15 og 16 år er brakt til sykehus med skader etter skytingen, opplyser lokalt politi. Den ene er kritisk skadd, mens den andre bare har lettere skader. Den antatte gjerningsmannen er død.

Se video fra Arapahoe High School øverst i artikkelen

– Da vi sikret skolen, lokaliserte vi individet som vi mener er gjerningsmannen. Han er død, og han har tilsynelatende tatt sitt eget liv, forteller sheriff Grayson Robinson. Politiet kjenner guttens identitet og er i kontakt med hans familie.

Ville finne lærer

Robinson sier at gutten kom på skolen med skytevåpen og to bensinbomber og skrek at han var på jakt etter en bestemt lærer i det politiet kaller et hevnangrep. Læreren ble imidlertid varslet og forlot skolen omgående.

I tillegg til å skyte mot sine medelever, sprengte han den ene bensinbomben, noe som resulterte i mye røyk.

Hundrevis av elever låste seg inn i klasserommene sine mens mannen stormet inn på skolen. En av elevene, 18 år gamle Holly Schaefer, forteller at hun hadde matematikktime da de hørte et smell på gangen og så et smell til.

– Da visste vi helt klart at det var skyting, sier hun og forteller at læreren øyeblikkelig låste døra mens elvene samlet seg i et hjørne av klasserommet.

Etter en halvtimes tid hørte de politiet utenfor, og da elevene ble eskortert ut av bygningen, så hun blod på gulvet.

Hendene i været

TV-bilder viste elever som kom løpende ut av skolen med hendene i været og samlet seg på en idrettsplass ved skolen. Flere av dem ble kroppsvisitert av politiet.

Elevene som ble evakuert fra skolen, ble brakt til en kirke i nærheten for å bli gjenforent med sine foreldre.

Medelever forstår ikke at gutten kunne gjøre det han gjorde. De sier han var flink og godt likt, og at han var med på både idrettslaget og skolens debattlag. Men han skal nylig ha blitt tatt av debattlaget, og det kan ha vært derfor han ville hevne seg på læreren.

Arapahoe High School har 2.200 elever og 70 klasserom, og den ligger i samme skolekrets som Columbine High School, hvor tolv elever og en lærer ble drept i 1999. Det er heller ikke langt til Aurora, hvor tolv personer ble drept i en skytemassakre på en kino i fjor.

Les også: Skyting på skole i USA

Ettårsdag

Skytingen skjedde dagen før ettårsdagen for massakren på Sandy Hook barneskole i Newtown i Connecticut, der 20 små barn og seks lærere ble drept.

Skyteepisoden i Newtown vekket en stakket stund til live igjen debatten om skytevåpen i USA, slik det skjer etter hver nye skyteepisode. 194 barn er drept av skytevåpen i USA siden Newtown.

President Barack Obama og Demokratene lovte ny innsats for å begrense tilgangen på skytevåpen.

Men på grunn av motstand fra Republikanerne og den mektige våpenlobbyen har alle initiativer i Kongressen rent ut i sanden, inkludert et forsøk på å skjerpe bakgrunnskontrollen av folk som vil kjøpe skytevåpen.

Derimot har salget av våpen skutt i været og antall medlemmer av National Rifle Association er økt fra 4 til 5 millioner etter at våpenlobbyen advarte om at våpenlovene kunne bli strammet inn.

Barneskolelæreren Kaitlin Roig-Debellis' snartenkthet reddet antagelig hele klassen hennes med 5-åringer fra skytedesperadoen som drepte 26 barn og voksne ved Sandy Hook barneskole for ett år siden. Hør hennes sterke historie her:

Personvernpolicy