Iran setter atomforhandlingene på vent

Irans IAEA-ambassadør Reza Najafi på vei inn til et møte i Wien 11. desember. Nå skal de iranske atomforhandlerne ha reist hjem til Teheran for konsultasjoner. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix.
Irans IAEA-ambassadør Reza Najafi på vei inn til et møte i Wien 11. desember. Nå skal de iranske atomforhandlerne ha reist hjem til Teheran for konsultasjoner. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix.

Iranerne har reist hjem fra atomsamtalene i Wien etter at USA utvidet svartelisten over folk og bedrifter som bryter sanksjonene mot Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De iranske forhandlerne avbrøt samtalene med P5+1-gruppen for konsultasjoner i Teheran, sier en av forhandlerne til det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA.

Iranske myndigheter sa fredag at utvidelsen av svartelisten bryter med den midlertidige atomavtalens ånd.

USAs utenriksminister John Kerry er imidlertid ikke bekymret.

– Det er all grunn til å vente at samtalene vil starte opp igjen i løpet av de kommende dagene, og at vi vil fortsette som planlagt, sier han.

Les også: Brende: - Avtalen er historisk

Svarteliste

Irans avgjørelse om å sette samtalene på vent ble tatt etter at amerikanerne torsdag svartelistet en rekke utenlandske selskaper og personer for å ha brutt USAs sanksjoner mot Iran.

En talsmann for EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier at samtalen vil fortsette snart, men at mer arbeid er nødvendig.

– Nå vil det bli konsultasjoner i hovedstedene, med den forventning at de tekniske samtalene vil fortsette snart, sier Michael Mann.

Samtalene, som foregår i hovedkvarteret til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i Wien, er på ekspertnivå. Derfor sier flere utsendinger at et sammenbrudd i samtalene ikke nødvendigvis betyr at den politiske avtalen, som ble signert i Genève for snart tre uker siden, er i fare.

Les også: Israel hardt ut mot Iran-avtalen

Ekspertsamtaler

Iranske eksperter har hatt samtaler om implementeringen av den midlertidige atomavtalen med eksperter fra de såkalte P5+1-gruppen. Gruppen består av vetomaktene USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina i tillegg til Tyskland. Også eksperter fra EU og IAEA deltar.

I atomavtalen heter det at sanksjonene skal lettes noe og at USA ikke skal innføre nye sanksjoner mens den midlertidige avtalen gjelder. Til gjengjeld skal iranerne begrense sitt atomprogram.

Amerikanerne sier svartelistingen er håndhevelse av de allerede eksisterende sanksjonene, ikke innføring av nye.

Les også: Historisk enighet om atomavtale med Iran

Russland sier de støtter Iran i at USAs utvidelse av svartelisten setter avtalen i fare.

– Den amerikanske regjeringens beslutning er i strid med avtalens ånd. Utvidede amerikanske svartelister kan sette Genève-avtalen i fare, sier talskvinnen Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet fredag.

Personvernpolicy