Eide: – Møtte en sympatisk French i fengselet

Dødsdømte Joshua French framsto som sympatisk og hyggelig da UDs spesialutsending Kai Eide møtte ham i Ndolo-fengselet i Kinshasa fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eide møtte den norske 31-åringen om formiddagen fredag og fortsatte resten av dagen med å møte offisielle representanter fra kongolesiske myndigheter.

Han ankom det afrikanske landet torsdag kveld og er forberedt på å være i landet en uke.

– Vi ønsker å få denne prosessen i retning av en løsning, og jeg er forberedt på å måtte bli her en uke nå, og så komme tilbake igjen så fort det er nødvendig, sier Eide til NTB.

Han vil ikke spå noe om når han kommer fram til løsning på saken, men er innstilt på fortsette til saken er over. Møtene med myndighetene fredag beskriver han som gode og nyttige.

Se videointervju med Eide øverst i artikkelen

Lilla

Eide var fredag sliten etter en lang reise og en intens møtedag i mørk dress. Temperaturen i Kinshasa er opp mot 30 grader, og det er regntid. Selv om det meste ikke har gått veien for Joshua French i den over fire år lange saken, har den erfarne diplomaten og FNs tidligere spesialutsending iført seg et lilla slips, forventningens farge.

– Han gir inntrykk av å være en meget sympatisk person som det er lett å kommunisere med. Jeg likte ham meget godt. Jeg håper å utvikle et tillitsfulgt forhold til ham, og alt ligger til rette for det, sier Eide om French.

Eide legger opp til flere besøk i fengselet i dagene som kommer.

– Jeg håper jeg kan besøke ham i morgen eller overmorgen. Jeg håper jeg kan møte ham så ofte som mulig når jeg nå først er her, sier Eide.

Han forteller at French gir uttrykk for at han blir oppmuntret at av myndighetenes engasjement i saken hans.

Neppe hjem til jul

Eide er tilbakeholden med å gi mange opplysninger om programmet som er planlagt i dagene som kommer. Han sier det er unaturlig å gå ut med opplysninger om hvem norske myndigheter fortløpende treffer, og hva slags strategi som er lagt for å få French ut av fengselet og hjem til Norge.

Selv om målet med turen til Kongo er å få til en løsning for French, er ikke Eide veldig optimistisk med tanke på å få den dødsdømte nordmannen hjem til Norge før jul.

– Jeg vil ikke sette noen tidsfrist. Jeg tror alle vet at dette er en særdeles vanskelig sak, sier han.

Dødsstraff

Sammen med Tjostolv Moland ble French dømt til døden i en militær domstol for drap og medvirkning til drap. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Etter at Moland ble funnet død i fengselet i august, har den samme påtalemakten tiltalt French for overlagt drap ved kvelning og etter først å ha bedøvet Moland.

Tiltalen er ifølge den kongolesiske militære påtalemyndigheten begrunnet med funn av benzodiazepin i blodet. Dette funnet blir imidlertid avvist fra Kripos, som også deltok i undersøkelsene av den døde nordmannen. Kripos har opplyst at det ble funnet noe alkohol i blodet, men heller ikke det i store mengder.

– Jeg oppfattet at hva var i relativt god form og i relativt godt humør, selvsagt med tanke på den bakgrunnen om hvor han befinner seg som må beskrives som vanskelig, sier Eide om French.

Brende beredt

Til NTB fortalter statsminister Erna Solberg (H) fredag at utenriksminister Børge Brende (H) er beredt på reise til Kongo på kort varsel for å møte sin kongolesiske motpart.

I tillegg får French også støtte fra britisk hold, siden han har dobbelt statsborgerskap.

UDs pressevakt Svein Michelsen sier til NTB at de må komme tilbake til om det er aktuelt for Kripos å reise tilbake igjen til Kongo.

Personvernpolicy