Landbruksdepartementet får stryk av jussprofessor

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug fotografert da hun i november ble møtt av demonstranter under befaring på Delijordet i Vestby hvor møbelkjeden Ikea planlegger å bygge et nytt varehus. Demonstrantene fra Norges Bygdeomdomslag og lokale bønder demonstrerte mot utbyggingsplanene. Ordfører John Arthur Ødbehr (H) til v. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug fotografert da hun i november ble møtt av demonstranter under befaring på Delijordet i Vestby hvor møbelkjeden Ikea planlegger å bygge et nytt varehus. Demonstrantene fra Norges Bygdeomdomslag og lokale bønder demonstrerte mot utbyggingsplanene. Ordfører John Arthur Ødbehr (H) til v. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Landbruksdepartementet går langt i å oppheve prisreguleringen i et brev til kommunene. Jussprofessor Eivind Smith mener brevet er i strid med gjeldende rett, melder Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet bes det om at pris ikke tillegges avgjørende vekt i vurderingen av konsesjon ved kjøp av landbrukseiendom. Men departementet kan ikke gå fram slik, uten først å ha endret konsesjonsloven, mener Smith.

– Utillatelig

– Det er utillatelig å be kommunene opptre slik at de ikke følger den gjeldende loven. Loven sier at det skal legges særlig vekt på prisen, men oppfordringen fra departementet er at kommunene ikke skal legge avgjørende vekt på prisen.

– Det er nesten det motsatte, og det er åpenbart utillatelig. Så lenge loven ikke er endret, så må den følges. Det er et grunnleggende prinsipp i samfunnet, sier han.

Smith mener kommunene må se bort fra brevet fra departementet.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) avviser kontant Smiths utspill.

Les også: Listhaug møtt av demonstranter i Vestby

– Kun en henstilling

– Jeg ber ikke kommunene om å bryte loven. Loven sier at det skal legges særlig vekt på flere forhold, deriblant pris. Vi har sendt en henstilling om at det ikke skal legges avgjørende vekt på pris. Grunnen til det er at vi har sendt et forslag på høring om å fjerne priskontrollen. Vi ønsker at kommunene skal praktisere loven på en liberal måte, sier Listhaug til NTB.

Hun understreker at det er snakk om en henstilling.

– Kommunene kan se bort fra henstillingen, selv om jeg håper de vil følge den. Det er en fare at all omsetning stopper opp fordi folk venter på at priskontrollen skal fjernes. Det er ikke bra for markedet, sier Listhaug.

Vanlig praksis

Landbruksministeren understreker at det er forholdsvis vanlig at regjeringen sender slike henstillinger til kommunene.

– Tidligere statsråder som Terje Riis-Johansen, Lars Peder Brekk, Helen Bjørnøy og Erik Solheim har for eksempel sendt tilsvarende henstillinger knyttet til jordvern, påpeker hun.

Personvernpolicy