Solberg fikk løfter om ministermøte om French

Utenriksminister Børge Brende (H) er beredt til å reise hvor som helst, når som helst for å diskutere Joshua Frenchs situasjon med sin kongolesiske kollega. Arkivfoto: Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
Utenriksminister Børge Brende (H) er beredt til å reise hvor som helst, når som helst for å diskutere Joshua Frenchs situasjon med sin kongolesiske kollega. Arkivfoto: Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Utenriksminister Børge Brende (H) er i utgangspunktet beredt til å reise hvor som helst, når som helst for å diskutere Joshua Frenchs situasjon med sin kongolesiske kollega.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) overrumplet Kongos president Joseph Kabila under minneseremonien for Nelson Mandela i Johannesburg tirsdag.

– Da jeg presenterte meg, skjønte han nok hva som ville komme. Han gjentok løftet om et møte mellom våre to lands utenriksministre, men det er uklart når dette vil kunne finne sted, sier Solberg til NTB.

– Støtte fra britene

Avtalen om et møte på utenriksministernivå ble inngått i september, da tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte Kabila i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York.

– Det har vist seg å være vanskelig å få i stand dette møtet, men det står altså ikke på oss, sier Solberg.

Hun legger til at utenriksminister Brende er beredt til å reise til Kongo på kort varsel for å møte sin motpart.

– Vi har full støtte fra britene i denne saken, understreker hun.

Les også: Eide: French oppmuntret av norsk støtte

– Må være realistiske

Brende selv understreker at saken nå har tatt en svært alvorlig vending.

– Det UD gjør, er å sende en av våre mest erfarne diplomater for å komme i en dialog med kongolesiske myndigheter, sier han til NTB fredag.

– Men vi må være realistiske. Denne saken har pågått i fire og et halvt år, og det som nå har skjedd, er en kraftig forverring av situasjonen, fordi det er tatt ut en tiltale mot French som vi stiller oss uforstående til, forklarer utenriksministeren.

Les også: Norske prøver viser alkohol i blodet til Moland

Han lover å følge opp situasjonen som er oppstått.

– Det vi jobber med, er å forsøke å få til en soningsoverføring, men det har vi også forsøkt i flere år, fremholder Brende.

Personvernpolicy