Eide: French oppmuntret av norsk støtte

UDs utsendte til Kongo, kai Eide, var fredag i samtaler med drapstiltalte Joshua French i fengselet. Foto: NTB scanpix
UDs utsendte til Kongo, kai Eide, var fredag i samtaler med drapstiltalte Joshua French i fengselet. Foto: NTB scanpix

Joshua French har det vanskelig, men er ved godt mot, sier Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eide ankom Kongo torsdag og møtte French i fengselet i Kinshasa fredag formiddag.

– Det var en god samtale. Under omstendighetene så han godt ut og virket ved godt mot. Han lever under vanskelige vilkår og har vært igjennom traumatiske opplevelser, sa Eide til NRK etter møtet med den drapstiltalte nordmannen.

– Det har virket oppmuntrende på ham at oppmerksomheten om hans situasjon er stor fra norske myndigheters side, tilføyer han.

Eide legger til at han vil møte kongolesiske og internasjonale representanter til samtaler de neste dagene, men vil ikke si noe nærmere om selve strategien for å få French hjem.

– En del overveielser vil jeg holde for meg selv, sier Eide.

Den profilerte diplomaten har blant annet vært NATO-ambassadør og FNs spesialutsending i Afghanistan. Han reiste til Kongo etter møter i UD med blant andre Joshua Frenchs mor Kari Hilde French, advokat Hans Marius Graasvold og utenriksminister Børge Brende (H).

Les også: French forbannet over drapstiltale

– Ingen tidsfrist

Eide erstatter UDs Andreas Gaarder, som ble sendt til Kongo etter at det ble kjent at French var tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland. Moland ble funnet død på cella 18. august.

Gaarder har allerede møtt French i fengselet og har også flere ganger tidligere vært i Kongo som UDs spesialutsending i denne saken.

Selv om målet med turen til Kongo er å få til en løsning for French, er ikke Eide veldig optimistisk med tanke på å få den dødsdømte nordmannen hjem til Norge før jul.

– Jeg vil ikke sette noen tidsfrist. Jeg tror alle vet at dette er en særdeles vanskelig sak, sier han.

Les også: Frenchs familie og venner knust etter ny drapstiltale

Promille

Torsdag skrev VG at norske prøver viste at Moland hadde en promille på 2,7 da han døde, men at det ikke ble funnet spor etter det beroligende middelet det kongolesiske militæret mener French skal ha brukt for å drepe cellekameraten.

Etter at Moland ble funnet død, reiste Kripos ned for å bistå kongolesisk politi under obduksjonen, men fant ingen bevis for at Moland ble drept.

Pressevakt Sven Michelsen i UD sier de må komme tilbake til om det er aktuelt for Kripos å reise tilbake igjen til Kongo.

Les også: Solberg tok opp French-saken med presidenten

Personvernpolicy