Norske islamister vil hente pengestøtte fra en fremmed stat

Islam nets leder Fahad Qurehsi ønsker pengegaver fra en fremmed stat. Her er han før et møte på Sentrum Scene med foredragsholderen Abdur Raheem Green (th). Foto: Jan Petter Lynau / VG.
Islam nets leder Fahad Qurehsi ønsker pengegaver fra en fremmed stat. Her er han før et møte på Sentrum Scene med foredragsholderen Abdur Raheem Green (th). Foto: Jan Petter Lynau / VG.
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske salafistene i «Islam net» planlegger nå å hente pengestøtte fra en fremmed stat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talsmannen for Islam net, Fahad Qureshi, nektet fredag formiddag å svare på spørsmål om organisasjonens planer om å hente en ukjent sum penger i støtte fra en fremmed stat.

Da ABC Nyheter fikk kontakt med ham svarte Qureshi med å legge på telefonen når problemstillingen om eventuell pengestøtte, blir nevnt.

Senere forsøk på å oppnå kontakt har ikke ført fram.

Men i høst har Qureshi over lengre tid hatt kontakt med blant annet Finansdepartementet for å avklare eventuelle juridiske problemer for en frivillig organisasjon å motta en pengegave fra utlandet.

«Jeg har snakket med donor-landet sin ambassade og de sier at de må ha et skriv som bekrefter at det generelt er lovlig for foreninger i Norge å motta pengegaver fra utlandet fordi i noen land er dette forbudt», skriver Fahad Qureshi som i samme henvendelse presenterer seg som «leder for en frivillig organisasjon i Norge».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et svar fra Justisdepartementet (8. oktober) slår en fast at det ikke finnes noe forbud i Norge mot å motta pengegaver, «så lenge det ikke er i strid med norsk lov, herunder lovgivningen mot hvitvasking og terrorfinansiering».

Les også: Norske muslimer vurderer søksmål mot bok

I en henvendelse til Kulturdepartementet opplyser organisasjonen at det er Kuwait som er det aktuelle donorlandet.

Ville finansiere moské

For tre år siden ble det bråk om en pengegave da en saudiarabisk forretningsmann ønsket å bidra økonomisk til byggingen av en moské i Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre mente det var problematisk å godkjenne bygging av en moske finansiert av Hamad al-Gamas og «Arabian Capital», når en i Saudi-Arabia samtidig nekter kristne og folk som tilhører andre religioner å bygge gudshus.

Islam net har ikke bare jobbet med å avklare reglene rundt finansiering fra utlandet, parallelt med det har de også opprettet en ny stiftelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nødvendige midlene - 100.000 kroner - er betalt inn som grunnkapital av en kjøpmann i Oslo, og «Islam Net Foundation» ble i høst godkjent av Stiftelsestilsynet.

Stiftelsens formål er blant annet å støtte «foreningen Det islamske nettverk - Islam Net», heter det i vedtektene.

Her fremkommer det også at de skal bidra til å «forebygge voldelig radikalisering og vise at islam er en fredelig religion som tar avstand fra terror». Stiftelsen skal «skape et sant bilde av islam ved hjelp av riktig kunnskap».

Advarer mot tannkrem under fasten

Deres grunnlag bygger på Koranen og leveviset til «de tre første generasjoner av islam og videreformidlet av klassiske lærde».

I søknader hevder de å være «Norges største muslimske organisasjon med over 2000 betalende medlemmer», og i fjor høst hadde de fem lokallag.

På sine nettsider gir de råd og veiledning om sitt syn på praktiske spørsmål, f.eks. om man kan pusse tennene med tannkrem under fastetiden i ramadan (noe Islam net ikke anbefaler), og om Satan er en engel eller en djinn (Islam net mener han er en djinn fordi han har fri vilje).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Dette har ingen plass i islam

Tidligere har deres teologiske fundament gjort det vanskelig å motta enkelte former for pengestøtte fra den norske stat.

For et år siden måtte Islam net betale tilbake 100.000 kroner til IMDi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet).

Pengene skulle brukes til å motarbeide tvangsekteskap og IMDi krevde at foredragsholderne skulle være eksplisitte motstandere av vold og fysisk avstraffelse av kvinner og barn, samt at Islam net ikke måtte nekte noen å sitte hvor de ønsket under møtene.

IMDi ville ikke bruke offentlige midler «til å arrangere et åpent møte hvor personer fra motsatt kjønn ikke kan velge å sitte sammen, da vi anser at det vil stride mot grunnverdier i samfunnet».

Islam Net kunne ikke finne teologisk grunnlag for å endre sin praksis med kjønnsdelte møter, og måtte derfor returnere pengene.

Aktuelt donorland presisert 7. januar 2014: ikke Saudi-arabia som først antatt, men Kuwait.