Ukrainas opposisjon: – En farse og komedie

En demonstrant som støtter en ukrainsk tilnærming til EU, fotografert på Uavhengighetsplassen i Kiev. Opprørspolitiet måtte onsdag gi opp å fjerne demonstranter fra byens rådhus, i det som til nå er den største aksjonen rettet mot protestene i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix.
En demonstrant som støtter en ukrainsk tilnærming til EU, fotografert på Uavhengighetsplassen i Kiev. Opprørspolitiet måtte onsdag gi opp å fjerne demonstranter fra byens rådhus, i det som til nå er den største aksjonen rettet mot protestene i landet. Foto: Reuters / NTB scanpix.

President Viktor Janukovitsj inviterer nok en gang opposisjonen i Ukraina til å finne en kompromissløsning på krisen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Janukovitsj kom onsdag med løfter om ikke å bruke makt mot fredelige markeringer, samme dag som en rekke mennesker ble skadd da opprørspoliti forsøkte å jage vekk demonstrantene som har okkupert rådhuset i hovedstaden Kiev.

– For å oppnå et kompromiss ber jeg opposisjonen om ikke å si nei til samtaler og at den ikke begir seg inn på konfrontasjon og ultimatumer, sier Janukovitsj.

Leder Oleh Tjahnybok i partiet Svoboda svarer med at opposisjonen ikke vil gå inn i samtaler før en rekke krav er oppfylt, blant annet at presidenten går av. Han betegner Janukovitsjs invitasjon som en «farse og komedie».

Les også: Politiet måtte gi opp aksjon mot rådhuset i Kiev

Blant de andre kravene fra opposisjonen er løslatelse av det de anser som politiske fanger og at opprørspolitifolk som er mistenkt for vold mot demonstranter, stilles for retten.

– Har stengt veien

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko sier at politiaksjonen mot demonstrantene i Kiev natt til onsdag viser at president Viktor Janukovitsj ikke er interessert i kompromisser.

– Med det som skjedde i natt, har Janukovitsj stengt veien for alle former for kompromiss, sa Klitsjko på en pressekonferanse i Kiev onsdag ettermiddag.

Klitsjko, som er tungvektsmester i boksing, sa at opposisjonen hadde planer om å holde samtaler med Janukovitsj.

– Men nå skjønner vi at Janukovitsj ikke har noe som helst ønske om å snakke med sitt folk og kun forstår fysisk makt, som han bruker mot demonstrantene, sier opposisjonslederen.

Fordømmes

Klitsjko hadde tirsdag møter med EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som fordømmer politiets aksjoner mot demonstrantene i Kiev.

USAs utenriksminister John Kerry sier det er avskyelig hvordan ukrainske myndigheter har sendt opprørspoliti med batonger og bulldosere mot demonstrantene i Kiev.

– Denne reaksjonen er verken akseptabel eller passende for et demokrati, legger han til.

Den fengslede eksstatsministeren Julia Timosjenko avviser all dialog med regjeringen og sier ifølge nyhetsbyrået Interfax at den eneste løsningen er at president Janukovitsj går av.

Krever milliarder av EU

Ukrainas statsminister Mykola Azarov opplyste onsdag at landet krever 20 milliarder euro – om lag 168 milliarder kroner – i støtte fra EU for å undertegne samarbeidsavtalen med Unionen, som landet trakk seg fra for et par uker siden.

I EU ristes det på hodet av kravet.

– Vi er ikke interessert i å leke med tall. Vår mening er at Ukrainas framgang og framtid ikke kan være et spill om hvem som byr mest, sier Olivier Bailly, talsmann for EU-kommisjonen.

Press fra kirken

Ukrainas mektige ortodokse patriark Filaret frykter at den alvorlige politiske konflikten i landet vil utarte og ber regjeringen om å undertegne samarbeidsavtalen med EU.

– Mer maktbruk vil bare radikalisere protestene og føre landet vårt nærmere en fullskala konflikt, sier patriarken i en uttalelse onsdag. Han oppfordrer samtidig til dialog mellom myndighetene og opposisjonen og sier at politiet umiddelbart må stanse maktbruken mot demonstrantene.

Personvernpolicy