Siv Jensen møtte motbakke i EU

Den norske bankgarantien er presset i EU. – Vi har måttet se i øynene at vi jobber i motbakke, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Den norske bankgarantien er presset i EU. – Vi har måttet se i øynene at vi jobber i motbakke, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Det er bratt, innrømmer finansminister Siv Jensen etter å ha prøvd å bære fram Norges innskuddsgaranti i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg visste før jeg kom hit at dette var krevende. Det har jeg for så vidt fått bekreftet i dag, sa Jensen (Frp) på besøk i Strasbourg onsdag.

Der diskuterte hun den særnorske garantien på bankinnskudd med EU-kommissær Michel Barnier og flere representanter i EU-parlamentet.

Unionen er i ferd med å fullføre arbeidet med nye bankregler, og selv om finansministeren mener det er for tidlig å konkludere, ligger ikke dagens norske garanti godt an.

– Aller helst ønsker vi å kunne opprettholde den ordningen vi har, men vi har også måttet se i øynene at vi jobber i motbakke. Derfor har det vært viktig for meg å understreke hva som er viktig for oss hvis vi er nødt til å endre ordningen, sier Jensen til NTB.

– Da handler det om å sikre likebehandling av alle innskytere, og det handler om å sikre gode og lengst mulige overgangsordninger, sier hun.

God garanti

Om banken skulle gå over ende, garanteres inntil 2 millioner kroner på bok i Norge. Det er den høyeste garantien i hele Europa.

EU krever imidlertid harmoniserte regler for det indre markedet, og der er garantistørrelsen 100.000 euro. Det er rundt 830.000 kroner og dermed langt under den norske garantien.

Norge kan nå ende opp med en overgangsordning fram til 2018 før garantien må endres, etter først å ha bedt om en fredet norsk ordning fram til 2027.

Norske argumenter om at penger som er satt inn før nye regler trer i kraft bør unntas den nye grensen, ser heller ikke ut til å føre fram.

Lang kamp

Sigbjørn Johnsen (Ap) og den tidligere regjeringen kjempet en mangeårig kamp for å få til norske unntak fra EU-reglene, og de rødgrønne fikk først gehør i EU-parlamentet. Men i forhandlingene mellom Parlamentet og medlemslandene tidligere i høst ble det klart at unntakene trolig faller igjennom.

Les også: - Åpner for å beholde norsk bankgaranti

Johnsen utelukket ikke bruk av reservasjonsretten i EØS-avtalen mot endringen.

– Det har vi ikke diskutert, svarer Jensen på samme spørsmål.

Jensen har avvist at hun ikke tar kampen med EU alvorlig, og understreker at det er forgjengerens arbeid hun følger opp.

– Dette er ikke et spørsmål som har skilt partiene i Norge. Jeg følger opp og har bare forsterket de posisjonene som Sigbjørn Johnsen tok fra den forrige regjeringens ståsted, sier Jensen.

Konkurranse

Flere europeiske banker har gått over ende de siste årene. Dermed har også arbeidet med å strømlinjeforme EU-reglene skutt fart. EU understreker at like regler er en forutsetning for å skape like konkurransevilkår i det indre markedet.

Det høye norske garantibeløpet vil kunne tiltrekke seg kapital og dermed vri konkurransen, er argumentet. Det avviser Jensen.

– Jeg er enig i at det er viktig med like konkurransevilkår, men jeg er ikke enig i at denne ordningen isolert sett svekker dem, sier hun og viser til bostedskrav.

Det finnes imidlertid en løsning for velbeslåtte norske bankkunder som føler seg utsatt etter 2018.

Garantien gjelder hver bank, så del sparepengene opp mellom flere banker, lyder rådet fra Forbrukerrådet.

Personvernpolicy