Mullah Krekar nekter samarbeid med PST om DNA-prøve

I forrige uke oppsøkte PST-betjenter Mullah Krekar uanmeldt i fengselet. Han nektet da å gi fra seg en DNA-prøve, sier hans bror. Her er Krekar avbildet i fjor vår under en demonstrasjon mot koranbrenning. Det var hans bror, Khalid Faraj Ahmad (med ropert), som organiserte demonstrasjonen.  Foto: Eivind Griffith Brænde / NTB scanpix
I forrige uke oppsøkte PST-betjenter Mullah Krekar uanmeldt i fengselet. Han nektet da å gi fra seg en DNA-prøve, sier hans bror. Her er Krekar avbildet i fjor vår under en demonstrasjon mot koranbrenning. Det var hans bror, Khalid Faraj Ahmad (med ropert), som organiserte demonstrasjonen. Foto: Eivind Griffith Brænde / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten forvarsel dukket to PST-betjenter opp på cella til Mullah Krekar og krevde en DNA-prøve. Det nektet mullahen å gi dem uten videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke troppet to betjenter fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uanmeldt opp på cella til Mullah Krekar i Kongsvinger fengsel.

De krevde å få ta DNA-prøve av den straffedømte mullahen, men Krekar nektet å samarbeide uten en rettslig kjennelse eller aksept fra sin advokat, Brynjar Meling.

Det sier mullah Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, til ABC Nyheter. Han sier også at PST-betjentene ikke ga noen forklaring til hvorfor det var nødvendig å registrere brorens DNA.

– Jeg besøkte min bror i fengslet lørdag. Han fortalte meg da at PST tidligere i uka hadde vært inne hos ham for å ta en DNA-prøve, uten tillatelse fra retten, sier Ahmad.

– To politimenn fra PST kom til fengselet med bare et brev PST selv hadde skrevet, samt noe informasjon fra internett på arabisk om DNA. Mullah Krekar nektet å etterkomme dette, og krevde en tillatelse fra retten eller fra sin advokat, sier Krekars bror.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det er ulovlig og farlig at de kommer inn i fengselet i samarbeid med ledelsen der, uten at rettssystemet eller advokaten vet om det.

For tiden soner Mullah Krekar er dom på to år og ti måneders fengsel for trusler om drap og terror, og for å ha oppfordret til straffbare handlinger.

I tillegg ble han i 2012 dømt til å betale 100.000 kroner i oppreisning til en kurder han har fremsatt trusler mot.

Les også: Krekar avhørt om terror av tysk politi

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter for Krekars sikkerhet

Ahmad frykter også for sin bror sikkerhet innenfor murene.

– Dette betyr at de kan komme når de vil. Vi i familien mener at det er farlig. Hvis det skjer noe med ham, så tar ingen ansvar for det. Det betyr at det er et besøk i skjul og ubehagelig, sier han.

Han sier også at PST-betjentene også tok opp andre spørsmål med Krekar, uten at hans advokat var til stede, som en eventuell retur til Irak. Utgangspunktet var Storbritannia i sommer returnerte en annen islamist, Abu Qatada, til Jordan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– PST tok opp spørsmålet om retur til Irak. De snakket først om araberen som ble utlevert fra London til Jordan, Abu Qatada, og så snakket de om Irak og hva som ville skje hvis han ble utlevert dit.

Les også: Høyre og Frp garanterer ikke at Krekar sendes ut av Norge

Qatada ble sendt til Jordan etter åtte års rettslig strid. Mullahen har blitt beskrevet som Osama bin Ladens høyrte hånd i Europa, og står nå for retten i Amman anklaget for terrorisme.

– De diskuterte hva Krekar syntes om å bli sendt tilbake. Min bror sa da at han ikke ville akseptere å bli sendt tilbake lagt i jern, men at han ville reise frivillig - slik han har sagt mange ganger før, sier Ahmad.

Hos PST bekrefter informasjonssjefen besøket i Kongsvinger:

«DNA-prøve av straffedømte er vanlig. Dette er ikke noe spesielt for Krekar», skriver PSTs Martin Bernsen i en tekstmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PSTs informasjonssjef har ikke besvart et oppfølgningsspørsmål om det er vanlig å ta opp vilkår for utreise uten at advokat er til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulike norske regjeringer har flere ganger forsøkt å få sendt Mullah Krekar ut av landet, uten å lykkes. Dette virker for tiden som en fastlåst situasjon.

Norge er bundet av internasjonale avtaler om ikke å returnere folk til land hvor de risikerer dødsstraff - slik Krekar gjør i Irak.

Les også: Krekars datter mener Norge bryter menneskerettighetene

– Ikke lurt av PST

Den erfarne advokaten John Christian Elden kjenner til at politiet også tidligere uanmeldt har oppsøkt straffedømte og ønsket DNA-prøve, men stiller spørsmål ved fornuften i politiets fremgangsmåte.

– Det er desverre vanlig, men ikke lurt. For da vil de ofte oppleve å komme til stengt dør.

– Reglene er slik at de fleste som får fengselsstraff kan registreres, men et vedtak om det kan påklages. Derfor bør politiet sende kopi til advokaten slik at de på forhånd kan avklare om det skal klages. Da sparer staten masse penger, mener Elden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mullah Krekars bror, Khalid Faraj Ahmad, har hele tiden støttet sin bror. Han har vært hans talsmann og også vitnet i retten.

I fjor vår var Ahmad også en av organisatorene da Mulla Krekar og andre markerte sin misnøye med at sider av Koranen ble brent inne på en av USAs militærbaser.

ABC Nyheter har ikke lykkes å komme i kontakt med Krekars advokat Brynjar Meling for å høre hans syn på PSTs overraskende DNA-innsamling.

Les også: Vil hevne fengslingen av mulla Krekar

Kl 15.21: Korrigert opplysninger om lengden på Krekars dom