Bussjåførene vil ha kontantfrie busser

VEKK MED KONTANTENE: Bussjåførene ønsker kontantfrie busser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VEKK MED KONTANTENE: Bussjåførene ønsker kontantfrie busser. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mandag brukte en mann øks da han ranet en buss i Kristiansund. Bussjåførene mener kontanter i bussene inviterer til ran og ber regjeringen sørge at bussene blir kontantfrie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundet viser til at Transportøkonomisk institutt allerede i 2005 kom med en veileder som anbefalte fjerning av kontanter fra bussene.

– I dag, åtte år senere, kjører fortsatt sjåfører rundt i hele Norge med kontanter. Denne uken ble en bussjåfør på jobb ranet med øks, og dette er bare ett av mange ranstilfeller vi ser hvert år, sier forbundsleder Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet (YTF).

Han mener det er skuffende at man på vei inn i det nye året fortsatt ikke har kontantfrie busser i Norge, og peker på at man i Stockholm har sikret sjåførene gjennom kontantfrie busser siden 2007.

For to år siden utarbeidet en arbeidsgruppe en rapport om pengehåndtering i kollektivtransporten der målet var innføring av billetter på mobiltelefon i 2013. Furøy oppfordrer Solberg-regjeringen til å sende et tydelig signal til fylkeskommunene og transportselskapene om at kontantfrie busser er et krav for en sikrere arbeidsplass.

– Vi er nødt til å gjøre noe for å sikre sjåførene som ønsker å ha kundekontakt, uten at de behøver å være redde for å bli ranet. Kontantfrie busser er en måte å gjøre dette på uten å låse dem inn i en boks. Unnskyldninger om at det er vanskelig å gjennomføre bør ikke bli brukt når vi ser at andre land får det til, sier Furøy.

YTF mener den nasjonale standarden for elektronisk billettering som ble innført i 2006, nå bør bli et krav på alle busser og at bruk av kontanter blir forbudt.

Personvernpolicy