Stoltenberg må svare Stortinget om «månelandingen»

Jens Stoltenberg må møte på høringen 20. og 21. januar neste år. Foto:  Heiko Junge / NTB scanpix.
Jens Stoltenberg må møte på høringen 20. og 21. januar neste år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget kaller inn blant andre tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til den åpne høringen om CO2-prosjektet på Mongstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også de tidligere olje- og energiministrene Ola Borten Moe (Sp), Terje Riis-Johansen (Sp), Åslaug Haga (Sp) og Odd Roger Enoksen (Sp) må svare for seg under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, ifølge TV 2.

Høringen skal avholdes 20. og 21. januar neste år, i lys av Riksrevisjonens rapport, som konkluderte med at kostnadsstyringen av prosjektet har vært under enhver kritikk.

Leder Martin Kolberg (Ap) opplyser til NTB at komiteen enstemmig stiller seg bak vedtaket om å holde høring for å forsøke å ta rede på omstendigheten rundt de kritiske punktene Riksrevisjonen framhever – selv om det kan resultere i enda mer kritikk mot den avgåtte, rødgrønne regjeringen.

Krasjet under landing

– Riksrevisjonen stiller blant annet spørsmål ved om man undervurderte prosjektets kompleksitet i 2006. Det er også nødvendig for komiteen å gå igjennom de vurderingene som ble gjort da regjeringen stanset prosjektet, sier Kolberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utviklingen av fullskalarensing av gasskraftverket og oljeraffineriet på Mongstad ble lansert av daværende statsminister Jens Stoltenberg som «vår månelanding» i nyttårstalen i 2007.

Hele prosjektet ble i høst lagt på is, til syrlige kommentarer fra enkelte kritikere om at det måtte være tidenes krasjlanding.

– I enden av denne prosessen i komiteen må vi også ta stilling til om Stortinget har fått tilstrekkelig og korrekt informasjon underveis i prosjektet, sier Kolberg, som poengterer at komiteen «må ta Riksrevisjonens rapport på alvor».

Sterk kritikk

– Kostnadene kan innebære en fare for at nytteverdien ved prosjektet ikke vil stå i forhold til den økonomiske innsatsen. Og de kan øke risikoen for at CO2-håndtering for kull- og gasskraftverk ikke vil vinne fram som klimatiltak, påpekte Riksrevisjonen.

Riksrevisjonen er Stortingets revisjons- og kontrollorgan. Den overordnede oppgaven er å føre kontroll med statens midler og sikre at de brukes slik Stortinget har vedtatt.

I tillegg ettergår Riksrevisjonen hvordan Stortingets vedtak og mål blir fulgt opp av forvaltningen samt gjennomfører kontroll av det statlige eierskapet.