Meny

Janukovitsj: Ingen alternativer til Russland

Ukrainas president Viktor Janukovitsj (nummer to fra venstre) sammen med landets tre tidligere presidenter Viktor Jusjtsjenko (t.v.), Leonid Kravtsjuk (nummer to fra høyre) og Leonid Kutsjma (t.h.) i Kiev tirsdag. Foto: Andrei Mosienko / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainas president Viktor Janukovitsj fordømmer oppfordringene til revolusjon i landet. Han sier det ikke finnes noen alternativer til de nære handelsforbindelsene med Moskva.

Janukovitsj holdt tirsdag en TV-sendt tale etter to uker med omfattende demonstrasjoner i landet. Demonstrasjonene startet etter at han overraskende trakk seg fra å undertegne en omfattende samarbeidsavtale med EU – for heller å inngå handelsavtaler med Russland.

I talen sa presidenten at den pågående uroen er en trussel mot nasjonens sikkerhet, og at det ikke foreligger noe alternativ til å gjenoppta handelsforbindelsene med myndighetene i Moskva.

Samme dag understreket han også at landets kurs mot EU ligger fast.

– Jeg har flere ganger gjentatt at det i partiprogrammet fra 1997 står at Ukrainas integrasjon med det europeiske fellesskapet er et strategisk mål, sa han.

Les også: Demonstranter i Ukraina nekter å gi opp

Ifølge presidenten kan en ny ukrainsk delegasjon bli sendt til Brussel allerede på onsdag.

Tema i Dumaen

Tirsdag ble uroen i Ukraina også et diskusjonstema for nasjonalforsamlingen Dumaen i Russland. Aleksej Pusjkov, leder i Dumaens utenrikskomité, advarte mot at en eventuell samarbeidsavtale mellom EU og Ukraina vil gjøre Ukraina ensidig avhengig av EU og føre til at EU-rådgivere «utplasseres i hvert eneste viktige departement».

– Naturligvis betyr dette en utvidelse av den såkalte gay-kulturen, som nå har blitt EUs offisielle politikk, sa Pusjkov i forbindelse med debatten i Dumaen, ifølge nyhetsbyrået TT.

Les også: Spent i Kiev etter aksjon mot opposisjonen

Ukraina skulle opprinnelig ha undertegnet samarbeidsavtalen med EU på et toppmøte sammen med EU og andre tidligere sovjetstater for et par uker siden, men trakk seg i ellevte time.

Fortsatt protester

I Kiev raser protestene nå videre for tredje uken på rad. Tirsdag var om lag 2.000 provestlige demonstranter samlet i opposisjonens base, en teltleir i sentrum av hovedstaden Kiev. Situasjonen var i formiddagstimene rolig.

Men minst ti demonstranter ble såret da opprørspoliti banket løs med batonger på demonstranter natt til tirsdag, samtidig som sikkerhetsstyrker tvang demonstrantene bort fra områdene rundt regjeringsbygningene i Kiev, opplyser Oleg Tjagnybok, leder for opposisjonspartiet Svoboda.

Senere på dagen ble EUs kontorer i Kiev blokkert av et 50-talls «kraftige menn», melder nyhetsbyrået Interfax. Ifølge ansatte ved kontoret hadde mennene med seg ukrainske flagg, og de delte ut flygeblader skrevet på engelsk med krav om at EU slutter å legge press på Ukraina.

Opplysningene fikk det ukrainske utenriksdepartementet til å be politiet om å sørge for at blokaden avbrytes med en gang.

Vesten bekymret

EUs utenrikssjef Catherine Ashton var tirsdag i Kiev for å diskutere situasjonen i landet med president Viktor Janukovitsj.

Presidenten møtte også landets tre tidligere presidenter, Leonid Kravtsjuk, Leonid Kutsjma og Viktor Jusjtsjenko, for å forsøke å finne en løsning på krisen. Han har også sagt at han støtter forslaget om å få til et rundebordsmøte med opposisjonen.

Det er likevel stor bekymring internasjonalt for at forsøkene på å oppnå en fredelig avslutning på sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter vil feile.

– De seneste begivenhetene viser at det er en alvorlig fare for at prosessen vil spore av, sier Ashton.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus