Uzumcu håper på bredere nedrustning

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW mottar fredsprisen 2013 i Oslo rådhus. Organisasjonens leder Ahmet Uzumcu, mottar prisen på vegne av OPCW. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vellykkede arbeidet for å fjerne kjemiske våpen utgjør en arv man kan utnytte også i annen nedrustning, mener OPCWs leder Ahmet Uzumcu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Direkterapportering:

Generaldirektøren i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen sammenlignet nedrustningsarbeidet med å lage en bue, da han holdt sitt Nobel-foredrag.

– Det er bare ved å spenne en slik bue at vi vil kunne bygge bru mellom vår sikkerhet og vår fremgang, sa han i Oslo rådhus tirsdag.

Han brukte også anledningen til å minnes Nelson Mandela som en stor inspirasjon.

Uzumcu viste til det han mener er at kjernen i kampen mot de kjemiske våpen: kontroll, tillit og engasjement fra en rekke samarbeidspartnere, spesielt vitenskapsfolk, men også den kjemiske industrien.

– Skjebnen har bestemt at verden skal kvitte seg med kjemiske våpen. Og at vi skal lykkes med dette i vår levetid. Dette er vår plass i historien. Dette er den fremtiden vi skaper, sa Uzumcu.

Les også: Oslo feirer årets fredsprisvinner

Lidenskap og nytteverdi

Ifølge Uzumcu har arbeidet vært vellykket fordi man har knyttet sammen lidenskap og praktisk sans, edle ambisjoner og konkrete resultater. Han mener det ikke først og fremst er de moralske argumentene som har gjort Kjemivåpenkonvensjonen og OPCW til en suksess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet er det «objektive vurderinger av kontrollmetoder, innovative nytte/kostnadsanalyser av å beholde masseødeleggelsesvåpen og en åpen og ærlig gjennomgang av den kommersielle effekten av å etterleve traktaten» som gjør at argumentene overbeviser, ifølge Uzumcu.

I Nobelforedraget hyllet generaldirektøren både ofrene for kjemiske våpen og regjeringene som har gått sammen for å forby dem, så vel som alle dem som gjør den praktiske jobben. Han viste spesielt til det risikable arbeidet i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri tidligere i sin historie har OPCW ført tilsyn med destruksjon av et så stort arsenal av kjemiske våpen midt under en borgerkrig, og med så korte tidsfrister, sa han, men la til at han tror at arbeidet vil lykkes.

Les også: Jagland: – En verden uten kjemiske våpen er mulig

«Rotfestet frykt»

Selv om alle våpen fører til grusomhet og død, mener Uzumcu likevel at kjemiske våpen står i en særstilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjemiske våpen rører ved den rotfestede og patologiske frykten alle mennesker har for å bli forgiftet. Våpnene skiller ikke mellom stridende og sivile og heller ikke mellom slagmark og landsby. Du kan ikke se dem. Du kan ikke lukte dem. Og de gir ikke noe forvarsel for den intetanende. Men deres virkning er knusende – ofrene blir brent, blindet eller kvalt. Døden er sjelden umiddelbar og aldri smertefri, sa han.

Les også: Fredsprisvinneren møtte kongeparet

Han viste til at de som overlever slike angrep ofte må leve resten av livet med psykiske og fysiske smerter.

Mot og framsynthet

Uzumcu trakk opp de historiske linjene i arbeidet med forbud mot bruken av disse våpnene, fra 1899 til gjennombruddet med Kjemivåpenkonvensjonen i 1993. OPCW ble opprettet for å se til at konvensjonen ble iverksatt og respektert.

– Jeg vil her gi en hyllest til alle dem som med sitt engasjement og sin besluttsomhet bidro til denne hardt tilkjempede seieren for kjemisk nedrustning. Og jeg vil rose regjeringene for mot og fremsynthet da de tok dette dristige skrittet, sa han.

Les også: Hevder to milliarder mennesker kan dø etter en atomkrig

I talen påpekte han også at det gjenstår å overbevise seks land om å slutte seg til konvensjonen, og han kunngjorde, slik det alt er kjent, at prispengene OPCW mottar i Oslo vil gå til å opprette en egen pris som fremmer organisasjonens arbeid.