Meny

Joshua French: – Det kan ikke bli verre nå

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer, sier Joshua French i en kommentar til drapstiltalen.

– Jeg vet ikke helt hva som skjer her nå. Det er det ingen som forstår, bortsett fra de kongoleserne som står bak dette. De vet godt at det de prøver på er ulovlig og en forfalskning av beviser, sier French til Dagbladet.

Kongolesisk militærpoliti har tiltalt Joshua French for å ha dopet ned og kvalt Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet den 18. august i år.

Det går fram av tiltalen som Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold har mottatt. Omsatt til norsk lov er French tiltalt for overlagt drap på Moland.

Les også: Solberg tok opp French-saken med presidenten

Tiltalen er datert 6. desember og undertegnet den militære påtalemyndigheten for den regionen der French sitter fengslet.

Etter påtaleskriftet skal French ha kvalt Moland etter at han først hadde bedøvet ham med medisiner.

Les også: - Det haster mer enn noen gang

– Sovemedisin i blodet

Etterforskningsleder Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa sier til Dagbladet at Moland hadde høye verdier av sovemedisin i blodet.

– Hovedårsaken til at vi har tiltalt French er resultatene fra den toksikologiske undersøkelsen som vi har fått fra universitetet i Kinshasa. Det avgjørende er at Moland hadde høye verdier av sovemedisin i blodet før han døde, sier Mukuntu.

Etterforskningslederen forteller videre at de mener Moland sov da han døde.

– Vi har konfrontert French med dette og vi ønsker at han skal forklare hva som skjedde, sier etterforskningslederen til Dagbladet.

Les også: – Jeg frykter resultatet blir døden

Reagerer kraftig

Moland ble funnet død på cellen sin i fengselet 18. august i år. Dødsfallet har blitt etterforsket av Kripos og kongolesisk politi.

Kripos har konkluderte med at han ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Til ABC Nyheter har Frenchs advokat Hans Marius Graasvold uttalt at han kjenner til innholdet i tiltalen.

– Jeg kjenner til innholdet, men det arbeides nå med å få den oversatt fra fransk til norsk, sa han tidligere i dag.

– Kripos-rapporten er klar på at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet. At kongoleserne likevel tar ut en drapstiltale er fullstendig galskap, uttalte Graasvold.

Les også: Joshua French har vært inne til ny samtale

Vil ha straffesaken til Norge

Riksadvokaten sendte for en måned siden en anmodning til kongolesiske myndigheter via Utenriksdepartementet om at hele straffesaken med dokumenter og bevis kan overføres til Norge under forutsetning at Joshua French også følger med.

Foreløpig har ikke norske myndigheter fått svar på henvendelsen.

– Hvis saken overføres hit, vil vi gjennomføre en fullstendig og samvittighetsfull etterforskning av saken og påtaleavgjøre den i samsvar med norske rettsregler, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande hos Riksadvokaten til NTB.

Vanligvis blir en straffesak gjennomført der det påtalte lovbruddet blir begått, men det er ingen hindringer for at både en etterforskning og iretteførelse kan skje på et helt annet sted.

Dette er blant annet gjort i forbindelse med rettsprosesser etter krigsforbrytelser.

Bakgrunn: French tiltalt for å ha drept Moland

– Må utleveres før rettssak

French skal selv ha gitt uttrykk for hvor viktig det er å få ham utlevert før en ny rettssak starter.

– Det må vi som jobber med saken ha tro på å få til. Samtidig skjønner vi at det blir vanskelig, sier Graasvold.

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus