Jagland: – En verden uten kjemiske våpen er mulig

Thorbjørn Jagland holdt tirsdag årets offisielle tale til årets fredsprisvinner, OPCW, fra talerstolen i aulaen i Oslo rådhus. Foto: Daniel Sannum Lauten (AFP Photo)
Thorbjørn Jagland holdt tirsdag årets offisielle tale til årets fredsprisvinner, OPCW, fra talerstolen i aulaen i Oslo rådhus. Foto: Daniel Sannum Lauten (AFP Photo)

Thorbjørn Jagland gratulerte i sin tale årets nobelprismottaker OPCW med innsatsen mot kjemiske våpen og sa at verden er nær målet om å kvitte seg med slike våpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direkterapportering fra fredsprisutdelingen:

Årets tale måtte endres i siste liten for å inkludere en hyllest til Nelson Mandela, tidligere samvittighetsfange, fredsprismottaker og president i Sør-Afrika. Mandela gikk bort sist torsdag, og samtidig som fredsprisen deles ut i Oslo, holdes det en minnehøytid for Mandela i Johannesburg.

Nobelkomiteens leder begynte sin hyllest av årets prisvinner med å vise til konvensjonen som trådte i kraft i 1997 og som forbyr utvikling, produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen. I konvensjonen heter det at partene er «fast bestemt, av hensyn til hele menneskeheten, på fullstendig å utelukke muligheten til å bruke kjemisk våpen».

– Er det ikke vakkert, spurte Jagland retorisk, før han selv kom med svaret:

– Enda vakrere: Dette kan oppnås. Vi er faktisk nær målet.

Han roste OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen) for dens hittil 16 år lange innsats for å fjerne kjemiske våpen.

– Vi gratulerer, sa Jagland til OPCWs generaldirektør Ahmet Uzumcu og la til:

– Og vi oppfordrer med årets pris de statene som ikke har sluttet seg til konvensjonen, om å gjøre det.

Personvernpolicy