Meny

Jagland: – En verden uten kjemiske våpen er mulig

Thorbjørn Jagland holdt tirsdag årets offisielle tale til årets fredsprisvinner, OPCW, fra talerstolen i aulaen i Oslo rådhus. Foto: Daniel Sannum Lauten (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland gratulerte i sin tale årets nobelprismottaker OPCW med innsatsen mot kjemiske våpen og sa at verden er nær målet om å kvitte seg med slike våpen.

Direkterapportering fra fredsprisutdelingen:

Årets tale måtte endres i siste liten for å inkludere en hyllest til Nelson Mandela, tidligere samvittighetsfange, fredsprismottaker og president i Sør-Afrika. Mandela gikk bort sist torsdag, og samtidig som fredsprisen deles ut i Oslo, holdes det en minnehøytid for Mandela i Johannesburg.

Nobelkomiteens leder begynte sin hyllest av årets prisvinner med å vise til konvensjonen som trådte i kraft i 1997 og som forbyr utvikling, produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen. I konvensjonen heter det at partene er «fast bestemt, av hensyn til hele menneskeheten, på fullstendig å utelukke muligheten til å bruke kjemisk våpen».

– Er det ikke vakkert, spurte Jagland retorisk, før han selv kom med svaret:

– Enda vakrere: Dette kan oppnås. Vi er faktisk nær målet.

Han roste OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen) for dens hittil 16 år lange innsats for å fjerne kjemiske våpen.

– Vi gratulerer, sa Jagland til OPCWs generaldirektør Ahmet Uzumcu og la til:

– Og vi oppfordrer med årets pris de statene som ikke har sluttet seg til konvensjonen, om å gjøre det.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus