Meny

Ateisme straffes med døden i 13 land

DØDSSTRAFF: 13 muslimske land anerkjenner ikke ateisme og ateister som besøker disse områdene risikerer i verste fall dødsstraff for sin manglende tro. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personer som åpent står fram som ateister, risikerer dødsstraff i 13 land, alle muslimske.

Også i en rekke vestlige land foregår det omfattende diskriminering av ateister, ifølge Den internasjonale humanistorganisasjonen (IHEU).

Blant disse er hele syv EU-land: Østerrike, Danmark, Tyskland, Hellas, Ungarn, Malta og Polen. I alle disse landene kan blasfemi straffes med opptil tre års fengsel, går det frem i The Freethought Report 2013, som ble lagt frem tirsdag i forbindelse med FNs menneskerettighetsdag.

Situasjonen er imidlertid langt mer alvorlig i de 13 muslimske landene der ateisme og det å ta avstand fra islam kan straffes med døden. Dette er tilfelle i Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldivene, Mauritania, Nigeria, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, De forente arabiske emirater og Jemen.

Les også: Dawkins kan ikke utelukke Guds eksistens

Heller ikke i Latin-Amerika og Afrika kan ateister ytre seg fritt uten å risikere å bli krenket og straffet.

– Denne rapporten viser at et overveldende flertall av land ikke respekterer rettighetene til ateister og fritenkere selv om de har signert FN-avtaler om at alle borgere skal behandles likt, sier president Sonja Eggerickx i IHEU.

Blant unntakene er USA og Brasil, der situasjonen beskrives som «stort sett tilfredsstillende». Også i Jamaica og Uruguay er det et godt klima for fritenkere, ifølge rapporten.

Les også: Paven oppfordrer til respekt mellom kristne og muslimer

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus