Ateisme straffes med døden i 13 land

DØDSSTRAFF: 13 muslimske land anerkjenner ikke ateisme og ateister som besøker disse områdene risikerer i verste fall dødsstraff for sin manglende tro. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
DØDSSTRAFF: 13 muslimske land anerkjenner ikke ateisme og ateister som besøker disse områdene risikerer i verste fall dødsstraff for sin manglende tro. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Personer som åpent står fram som ateister, risikerer dødsstraff i 13 land, alle muslimske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i en rekke vestlige land foregår det omfattende diskriminering av ateister, ifølge Den internasjonale humanistorganisasjonen (IHEU).

Blant disse er hele syv EU-land: Østerrike, Danmark, Tyskland, Hellas, Ungarn, Malta og Polen. I alle disse landene kan blasfemi straffes med opptil tre års fengsel, går det frem i The Freethought Report 2013, som ble lagt frem tirsdag i forbindelse med FNs menneskerettighetsdag.

Situasjonen er imidlertid langt mer alvorlig i de 13 muslimske landene der ateisme og det å ta avstand fra islam kan straffes med døden. Dette er tilfelle i Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldivene, Mauritania, Nigeria, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, De forente arabiske emirater og Jemen.

Les også: Dawkins kan ikke utelukke Guds eksistens

Heller ikke i Latin-Amerika og Afrika kan ateister ytre seg fritt uten å risikere å bli krenket og straffet.

– Denne rapporten viser at et overveldende flertall av land ikke respekterer rettighetene til ateister og fritenkere selv om de har signert FN-avtaler om at alle borgere skal behandles likt, sier president Sonja Eggerickx i IHEU.

Blant unntakene er USA og Brasil, der situasjonen beskrives som «stort sett tilfredsstillende». Også i Jamaica og Uruguay er det et godt klima for fritenkere, ifølge rapporten.

Les også: Paven oppfordrer til respekt mellom kristne og muslimer

Personvernpolicy