Meny

Greenpeace-aktivister og Pussy Riot benådet

Nadezhda Tolokonnikova, et av de fengslede medlemmene fra Pussy Riot, er benådet av president Putin sammen med 30 Greenpeace-aktivister. Foto: AP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin har benådet de to fengslede Pussy Riot-aktivistene samt 30 Greenpeace-aktivister.

I forbindelse med feiringen av 20-årsjubileet for Russlands grunnlov, har Putin tirsdag gitt amnesti til flere politiske fanger.

– For å feire den russiske grunnloven, benådes flere fanger, deriblant de fengslede Greenpeace-aktivistene og medlemmene av Pussy Riot, sier Vladimir Osetjkin, som har ledet arbeidsgruppen som har utredet betingelsene for amnestiene.

Lederen for Kremls menneskerettsråd, Mikhail Fedotov, bekrefter opplysningene til nyhetsbyrået Interfax.

20.000 fanger

Ifølge Fedotov omfatter amnestiet 20.000 fanger, som enten blir løslatt eller får sine straffer redusert.

Pussy Riot-aktivistene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina soner en straff på to års fengsel for å ha kritisert Putin. Ifølge Osetjkin vil de bli satt fri rundt årsskiftet.

Kausjon

De 30 Greenpeace-aktivistene, som kommer fra 19 ulike land, ble pågrepet i september mens de aksjonerte mot en russisk oljeplattform. I november ble de løslatt mot kausjon, men siktelsene mot dem ble opprettholdt og de har ikke fått lov å forlate Russland. Det er imidlertid ikke klart hvor fort de kan forlate Russland.

Det har også blitt spekulert på om den tidligere oljemagnaten og Putin-kritikeren Mikhail Khodorkovskij kunne bli satt fri, men det er foreløpig ikke kjent om han er blant dem som omfattes av amnestiet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus