Meny

Hevder to milliarder mennesker kan dø etter en atomkrig

TRUSSEL: En tank med drikkevann fra den kalde krigen er utstilt på et museum i Florida. Men atomtrusselen er langt fra over, og en atomkrig vil få katastrofale konsekvenser for hele verden, advarer Leger Mot Atomvåpen i en ny rapport. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En atomkrig mellom India og Pakistan vil utløse en global hungersnød som kan ta to milliarder menneskeliv. Det kan bety slutten på den menneskelige sivilisasjon slik vi kjenner den, sier forskere bak en ny rapport.

Selv med en begrenset rekkevidde vil en atomkonflikt mellom de to erkefiendene påvirke atmosfæren i stor grad og føre til enorme ødeleggelser av avlinger.

Ødelagte avlinger vil igjen føre til omfattende matmangel og stor turbulens på matmarkedene over hele verden, ifølge en undersøkelse som organisasjonen Leger Mot Atomvåpen (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) har foretatt.

Organisasjonen, som fikk Nobels fredspris i 1985, har utarbeidet rapporten sammen med organisasjonen Physicians for Social Responsibility.

Kina

I sin første studie av mulige konsekvenser av en indisk-pakistansk atomkrig, konkluderte de to organisasjonene med at opp mot én milliard mennesker ville dø av hungersnøden i kjølvannet av en slik krig.

Tirsdag la organisasjonene fram en oppdatert versjon av studien, der tallet er økt til to milliarder. Fordoblingen skyldes at den første rapporten undervurderte innvirkningen en eventuell atomkrig vil få for Kina.

– Én milliard døde mennesker i utviklingsland er selvsagt en katastrofe uten sidestykke i menneskehetens historie. Men dersom man legger til 1,3 milliarder kinesere som også vil stå i fare for å dø, vil det være begynnelsen på slutten for den menneskelige sivilisasjon, sier Ira Helfand, redaktør for rapporten.

Les også: Se hvordan en atombombe ville rammet Oslo

Moderne våpen

Helfand forklarer at studien tok utgangspunkt i India-Pakistan-konflikten på grunn av den årelange spenningen mellom de to atommaktene. De to landene har utkjempet tre konvensjonelle kriger siden selvstendigheten fra Storbritannia i 1947. Og de har hyppig truet hverandre med å bruke atomvåpen.

Helfand understreker imidlertid at konsekvensene av en begrenset atomkrig vil bli like katastrofale, uansett hvilke land det er snakk om.

Moderne atomvåpen er mye kraftigere enn dem som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945. Da ble 200.000 mennesker drept.

– Med en storskalakrig mellom USA og Russland, snakker vi om den mulige, ikke sikre men mulige, utryddelsen av den menneskelige rase, sier Helfand.

– I en slik krig vil det selvfølgelig være overlevende rundt om på planeten. Men kaoset som kommer til å oppstå, vil forkrøple hele verden, sier han.

Les også: Toppoffiser advarer om tredje verdenskrig

Mais, ris og hvete

En atomkrig i Sør-Asia vil føre til at enorme mengder karbonpartikler vil bli slynget opp i atmosfæren og legge seg som en svart sky rundt store deler av kloden. Det vil igjen føre til at avlinger over hele verden går tapt.

Ifølge rapporten vil for eksempel mais- og soyaproduksjonen i USA falle med ti prosent i løpet av et tiår. I Kina vil risproduksjonen falle med 21 prosent de første fire årene og deretter med ytterligere ti prosent de neste seks.

Også halvparten av Kinas hveteproduksjon vil forsvinne det første året etter en eventuell atomkrig, og vil fortsatt være 31 prosent lavere et tiår senere, ifølge beregninger fra Leger Mot Atomvåpen.

Les også: USA nær atomkatastrofe i 1961

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus