Meny

– Det haster mer enn noen gang

TILTALT: Joshua French er av militæret i Kongo tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Hans Marius Graasvold mener det haster å få Joshua French utlevert fra Kongo. Han er gjort kjent med funnene som kongoleserne mener knytter French til drapet på Tjostolv Moland.

Mandag kveld ble det kjent at militæret i Kongo har tiltalt Joshua French for drap på kameraten Tjostolv Moland.

Det var Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, som skrev om tiltalen mot sønnen på sin blogg.

Til ABC Nyheter sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold at det haster å få hans klient utlevert til Norge.

– Det haster mer enn noen gang. Vi var på overtid for å få det til allerede før denne tiltalen kom. Det brenner et lys, sier Graasvold.

Bakgrunn: French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

– Utlevering før ny rettssak

Advokaten forteller at French tok beskjeden om tiltalen svært tungt.

UTLEVERT: Hans Marius Graasvold mener det haster å få utlevert Joshua French til Norge. Foto: NTB scanpixUTLEVERT: Hans Marius Graasvold mener det haster å få utlevert Joshua French til Norge. Foto: NTB scanpix

– Han trodde de hadde lagt bak seg Tjostolvs død. Det har ikke vært noen grunn til å komme til denne konklusjonen. Utsiktene for en ny rettsak og flere år til i fengsel tærer på, sier han.

French skal ha gitt uttrykk for hvor viktig det er å få ham utlevert før en ny rettssak starter.

– Det må vi som jobber med saken ha tro på å få til. Samtidig skjønner vi at det blir vanskelig, sier han.

– Har dere fått signaler på at dette kom til å skje?

– Vi har hørt rykter, men det var først først i går at Joshua fikk den forkynt, sier advokaten.

Les også: – Drapstiltalen er fullstendig galskap

– Gambler med livet

De siste ukene har French' helsetilstand blitt stadig forverret. Joshuas mor har tidligere uttalt til Dagbladet at det ikke er klart hva som feiler sønnen, men at helsetilstanden hans har vært svekket siden Moland døde 18. august.

– Han har symptomer for akutt legehjelp. Til tross for dette har ledelsen ved fengselet der han sitter avslått alle forespørsler om å gi ham legetilsyn. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Graasvold til ABC Nyheter.

SYK: Kari Hilde French har tidligere fortalt at sønnens helsetilstand har blitt stadig verre. Foto: NTB scanpixSYK: Kari Hilde French har tidligere fortalt at sønnens helsetilstand har blitt stadig verre. Foto: NTB scanpix

– Gambler kongoleserne nå med livet til Joshua French?

– I alle høyeste grad. De behandler han nå på en måte som gjør at vi ikke vet hva som kommer til å skje. Dette er svært alvorlig tatt i betraktning av at han i tillegg tar det svært tungt at han er tiltalt for drapet på sin kamerat, sier han.

Les også: Joshua French har vært inne til ny samtale

Funnet død

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet.

18. august i år ble Moland funnet død på cellen sin i fengselet. Dødsfallet har blitt etterforsket av Kripos og kongolesisk politi.

Kongoleserne konkluderte med at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt, mens Kripos konkluderte med at han ikke ble utsatt for noe kriminelt.Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus