I dag kan Nokas-dømte Schumann prøveløslates

ØNSKER PRØVELØSLATELSE: Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann (midten) med sine forsvarere Fredrik Schöne Brodwall (t.v.) og Morten Furuholmen (t.h) under rettssaken i Stavanger i 2007. Arkivfoto: Alf Ove Hansen (Scanpix)
ØNSKER PRØVELØSLATELSE: Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann (midten) med sine forsvarere Fredrik Schöne Brodwall (t.v.) og Morten Furuholmen (t.h) under rettssaken i Stavanger i 2007. Arkivfoto: Alf Ove Hansen (Scanpix)

Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann (47) krever prøveløslatelse. Påtalemyndigheten sier nei. Tirsdag skal saken avgjøres i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schumann soner i fengselet i Trondheim, og hans begjæring om løslatelse behandles derfor av Sør-Trøndelag tingrett. Schumann ønsket ikke å bli fotografert da han kom til tingretten tirsdag morgen.

Påtalemyndigheten mener gjentakelsesfaren er for stor og motsetter seg prøveløslatelse.

– Vi motsetter oss at han løslates fordi vi mener situasjonen er den samme som da han ble dømt, det vil si at det er nærliggende fare for at han, dersom han slipper ut, skal begå en ny alvorlig straffbar handling, sier statsadvokat Tormod Haugnes ved Rogaland statsadvokatembeter til NTB.

I sin innledning i retten viste han til at også kriminalomsorgen i Sør-Trøndelag har frarådet prøveløslatelse. Psykologer har foretatt risikovurdering av Schumann, som legges frem senere i dag.

Bakgrunn: Statsadvokaten motsetter seg løslatelse av NOKAS-dømt

Schumann begjærer seg prøveløslatt siden minstetiden på straffen hans nå har gått ut. Han er dømt til 16 års forvaring med en minstetid på ti år for sin deltakelse i Nokas-ranet i Stavanger 5. april 2004.

– Han har sonet minstetiden og mener det ikke er noen gjentakelsesfare. Dermed er heller ikke vilkårene for forvaring lenger til stede, og han har derfor begjært seg prøveløslatt, sier advokat Fredrik Schøne Brodwall som representerer Schumann. Brodwall var også medforsvarer for Schumann under Nokas-rettssaken.

Det var Schumann som under Nokas-ranet drepte politimannen Arne Sigve Klungland. Da saken ble behandlet i Stavanger tingrett, nektet Schumann for å ha vært med på ranet. Først da det ble hans tur til å forklare seg i lagmannsretten, tilsto han. Det skjedde etter at en av de andre ranerne hadde pekt ham ut som Klunglands drapsmann.

Det er satt av to dager til saken, som administreres av tingrettsdommer Bjørn Berg.

Personvernpolicy