Meny

Solberg:

– Mandela kan lære verden forsoning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er på en måte en trist dag. Samtidig tror jeg sørafrikanerne kommer til å gjøre dette til en gledesdag også, sa statsminister Erna Solberg før minnemarkeringen for Nelson Mandela.
Følg minnestunden her:


Gjester til minneseremonien for Mandela:

  • Over 90 ledere fra hele verden kommer til minneseremonien på et fotballstadion i Soweto tirsdag, blant dem 70 sittende og ti tidligere stats- og regjeringssjefer.
  • USAs president Barack Obama, hans kone og tre av hans forgjengere vil være til stede. Det samme vil FNs generalsekretær Ban Ki-moon, britenes statsminister David Cameron, Frankrikes president François Hollande og Irans Hassan Rouhani, Cubas Raul Castro og Zimbabwes Robert Mugabe. Flere lands kongehus er også representert, blant annet Storbritannias, Sveriges og Danmarks.
  • Fra Norge stiller statsminister Erna Solberg (H) og kronprins Haakon.
  • Israels statsminister Benjamin Netanyahu kommer ikke fordi reise- og sikkerhetskostnadene blir for store. Fredsprisvinner Dalai Lama er blitt nektet visum til Sør-Afrika to ganger de siste årene og kommer heller ikke til seremonien.


Mens regnet bøttet ned gjorde statsminister Erna Solberg (H) seg tirsdag morgen klar for å delta i markeringen for Nelson Mandela i Johannesburg. Også kronprins Haakon var på plass i Sør-Afrika for å delta på seremonien.

Sørafrikanerne er opptatt av å feire Mandelas liv. Utenfor stadionet der minnemarkeringen skulle holdes, var det feststemning med sang og dans.

Frihetsidol

Erna Solberg er ikke i tvil om at verden har mye å lære av den tidligere sørafrikanske presidenten Nelson Mandela, som gikk bort torsdag kveld.

– Jeg tror det som virkelig står igjen, det som er arven hans, det er forsoningsarbeidet. Ja, man skal alltid finne sannheten, men man skal ikke på en måte lete etter hevnen. Man må forsone seg for å komme videre, sier Solberg til NTB.

– Og det faktum at han hele tiden sto hardt på, både i ANC og etterpå, at Sør-Afrika skulle være et flerrase-land. Han er jo også et idol for frihet, demokrati, arbeidet for at alle folk får rettighetene sine, sier den norske statsministeren.

Bakgrunn: Verdens ledere strømmer til Sør-Afrika for å hylle og minnes Mandela

Hun mener også norske politikere, til tross for en annen bakgrunn og tradisjon, kan lære av Mandelas budskap om hvordan man kan være fremtidsrettet og tenke på hvordan man skal løse oppgaver fremover.

Castro og Obama

Allerede grytidlig tirsdag morgen begynte folk å strømme til Soccer City-stadionet i Johannesburg for å sikre seg en plass under minneseremonien.

USAs president Barack Obama skulle tale under markeringen. Det skulle også Kinas visepresident Li Yuanchao, Cubas president Raul Castro og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Det blir spennende å se Castro og Obama, en cubansk leder og en amerikansk president, på samme scene. Det blir kanskje det største rent politisk ved denne minnemarkeringen, sier Solberg.

Les også: Obama har ankommet Johannesburg

– Det vil være i Mandelas ånd og kanskje også et lite steg mot å normalisere forholdet mellom USA og Cuba, legger hun til.

Fattigdomskamp

Til tross for at Mandelas kamp ble kronet med frihet og demokrati for den svarte flertallsbefolkningen i Sør-Afrika, sliter landet fortsatt med store forskjeller mellom svarte og hvite. Også hiv og aids er et kjempeproblem i landet.

Solberg erkjenner at kampen mot fattigdom langt fra er over, selv om flere av FNs tusenårsmål for fattigdomskamp er innen rekkevidde.

– På områder som for eksempel tilgangen til utdanning og utdanning for jenter har utviklingen stoppet opp. Heldigvis har vi hatt en økonomisk utvikling, både i flere afrikanske land og i asiatiske land, som gjør at vi når det gjelder den ekstreme fattigdommen, er nærmere å nå millenniumsmålene våre, sier Solberg.

– Det gjenstår veldig mye før de har fått til den økonomiske utviklingen som kan løfte folket ut av fattigdom. Det er mye som står igjen, og det er mange oppgaver for lederskapet i Sør-Afrika i årene som kommer, understreker statsministeren.

En folkefest

Sørafrikanerne er opptatt av å feire Mandelas liv, og utenfor stadionet der minneseremonien skal holdes tirsdag er det feststemning.

Himmelen gråt for Mandela da USAs president Barack Obama og hans kone Michelle ankom etter 16 timer om bord på presidentflyet Air Force One tirsdag. Men til tross for at regnet bøtter ned i Johannesburg, er stemningen på topp i byen hvor Mandela selv en gang bodde. Innbyggerne synger anti-apartheid-sanger og danser i påvente av minneseremonien som begynner klokken tinorsk tid.

Allerede grytidlig tirsdag morgen begynte folk å strømme til Soccer City-stadionet i Johannesburg for å sikre seg en plass under minneseremonien.

Under fotballkamper har Soccer City en kapasitet på 95.000 tilskuere, men det er ikke helt klart hvor mange som vil slippe inn til seremonien.

Obamas forgjenger George W. Bush og hans kone Laura, og i tillegg til tidligere utenriksminister Hillary Clinton, fløy sammen med presidenten til minnemarkeringen.

Obama skal tale under seremonien. Det skal også Kinas visepresident Li Yuanchao, Cubas president Raul Castro og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Statsminister Erna Solberg (H) signerte fredag den sørafrikanske ambassadens kondolanseprotokoll for Nelson Mandela i Oslo. Tirsdag var hun på plass i Johannesburg for å følge minnemarkeringen for Mandela. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus