Meny

Frenchs advokat: – Drapstiltalen er fullstendig galskap

Mandag kveld ble det kjent at Joshua French er tiltalt for drap på sin kamerat og medfange Tjostolv Moland. Arkivfoto: Heiko Junge (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold fremholder den entydige Kripos-rapporten som konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak Molands dødsfall, og kaller drapstiltalen mot French fullstendig galskap.

Ifølge VG prøver UD allerede tirsdag å få til et møte med kongolesiske myndigheter. En spesialutsending kom frem til Kinshasa mandag.

Advokat Hans Marius Graasvold sier til NTB at både norsk og britisk UD er på banen, og det er ifølge ham avtalt et samarbeid. Utenriksminister Børge Brende og den britiske utenriksministeren William Hague samtaler om saken.

– Kriposrapporten er klar på at det ikke ligger noe kriminelt bak dødsfallet. At kongoleserne likevel tar ut en drapstiltale er fullstendig galskap, sier Graasvold til ABC Nyheter.

Bakgrunn: French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

Er engstelige

Dersom drapstiltalen opprettholdes, skal straffesaken føres for en lokal militær domstol i Ngombe.

– Vi er engstelige for hvordan French vil takle prosessen, og utsiktene til flere år i fengsel. Han har vært nektet legetilsyn de siste dagene. Han har symptomer som tilsier at han umiddelbart må undersøkes av lege og få rett behandling, forteller Graasvold til NTB.

Advokaten forteller at han fortløpende gjør en vurdering om han skal reise ned til Kongo for å bistå French derfra.

– Foreløpig virker det som UDs tilstedeværelse i Kongo er tilstrekkelig, men blir det rettsak er det naturlig at jeg reiser nedover, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Det haster mer enn noen gang

– Ikke noe kriminelt

Tjostolv Moland ble funnet død på cella si i den kongolesiske hovedstaden Kinshasa 18. august.

– Kongolesiske myndigheter inviterte Kripos til å bistå med obduksjon og etterforskning, og de kom frem til en felles konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet til Moland, sier pressevakt Svein Michelsen i UD til NTB.

Graasvold forteller at UD tar saken på stort alvor.

– Vi er i tillegg glad for at utenriksminister Børge Brende personlig involverer seg i saken, sier advokaten.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus